Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

VIDEO "Viņš ir stiprs zēns." 19 gadus vecā Gabriela tēvs par dēlu un viņa slimību

Foto: Ekrānuzņēmums no video/LTV Ziņu dienests/"YouTube"

Silvestra Mutora 19 gadus vecajam dēlam Gabrielam pirms diviem gadiem tika atklāts ļaundabīgs audzējs mugurā. Puisis pārcietis desmit ķīmijterapijas un 20 staru terapijas procedūras, kā arī operāciju. Silvestrs Latvijas Televīzijas rubrikā "Dzīvei nav melnraksta" uzsver, ka ir gatavs darīt visu, lai palīdzētu dēlam atveseļoties.

Vēzi iespējams izārstēt ar īpašiem izrakstītiem medikamentiem, taču viena deva maksā gandrīz desmit tūkstošus eiro. Kopā zāles izmaksā gandrīz pusmiljonu eiro, taču valsts to neapmaksā. 

Silvestrs iepriekš zināja, ka dēlam ir veselības problēmas, bet bija pārliecināts, ka tās nav tik nopietnas. 

"Problēmas jau viņam sākās ātrāk, kādus gadus iepriekš, bet sieviņa [ar dēlu] pie ārstiem visu laiku braukāja, un to tur norakstīja it kā uz augošu organismu.

Video: "Dzīvei nav melnraksta" rubrika

Bet 2022. gada pavasarī, kad atgriezos mājās un ieraudzīju dēlu, es viņu vienkārši nepazinu. Tās bija šausmas," stāsta Silvestrs. 

Gabriels tobrīd nevarēja pagulēt, nosēdēt un pārvietoties pa māju, jo visu laiku juta sāpes. Ģimene uzreiz devās uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu, kur pēc pārbaudēm dēlam konstatēts liels audzējs. 

Audzējs atgriezies no jauna 

Gabriels palika slimnīcā, tālākos izmeklējumos noskaidrots, ka ļaundabīgais audzējs ir neiroblastoma. Vēl joprojām nav skaidrs, kas to izraisījis. 

Slimības dēļ Gabriels bija spiests atstāt tehnikumu un sākt intensīvu ārstēšanos un ķīmijterapijas kursu. Audzējs operācijas laikā tika izgriezts. 18 gadu vecumā puisim nozīmēja staru terapiju Austrumu slimnīcā. Intensīva ārstēšanās turpinājās līdz ziemai. 

Pēc kursiem Gabriels sāka mācības tālmācībā un sāka pieņemties svarā. 

Diemžēl 2024. gada pavasarī audzējs atgriezās. 

Jūnija beigās Gabrielam veikta vēl viena operācija, jo audzējs sāka nospiest muguras nervus, kas varēja novest pie paralīzes. Laimīgā kārtā operācija bija veiksmīga un dēls staigā. 

Tomēr Gabriela situācija joprojām ir ārkārtīgi smaga. Neskatoties uz to, puisis ir pozitīvs, smaida un velta jaukus vārdus vecākiem.

"Turas puika. Nav nekādas histērijas vai vēl kaut kā. Nē, tā nav. Viņš ir stiprs zēns, visu saprot un turas. Viņš tic, un mēs visi ticam, ka mums viss sanāks," uzsvēra Silvestrs.

Gabriels, viņa vecāki, brālis un māsa ļoti, ļoti lūdz līdzcilvēku palīdzību un aicina ziedot, lai glābtu Gabriela dzīvību un piepildītu viņa sapņus.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu