Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Dienvidķīnas jūrā notikusi Ķīnas un Filipīnu kuģu sadursme

Foto: @visegrad24/X

Pirmdien, 19.augustā, konfrontācijas gaitā strīdus ūdeņos Dienvidķīnas jūrā notikusi Ķīnas un Filipīnu kuģu sadursme, pavēstīja abu pušu pārstāvji.

Pekina turpina uzturēt pretenzijas uz teju visu Dienvidķīnas jūru, neraugoties uz starptautiskā tribunāla nolēmumu, ka tām nav tiesiska pamata.

Ķīnas krasta apsardzes pārstāvis Gens Jui paziņoja, ka Filipīnu kuģis agrā pirmdienas rītā "tīši uzskrēja virsū" Ķīnas kuģim.

"Filipīnu krasta apsardzes kuģi... nelikumīgi iebrauca ūdeņos netālu no Sjaņbiņas rifa Naņšas salās bez Ķīnas valdības atļaujas," sacīja Gens, Sabinas sēkli un Spratlija salas dēvējot Ķīnā pieņemtajos nosaukumos.

Savukārt Manilas Nacionālā operatīvā grupa Rietumfilipīnu jūrā paziņoja, ka divi tās krasta apsardzes kuģi tika bojāti sadursmēs ar Ķīnas kuģiem, kas veica "nelikumīgus un agresīvus manevrus" netālu no Sabinas sēkļa.

Konfrontācijas "rezultātā notika sadursmes, kas izraisīja strukturālus bojājumus abiem Filipīnu krasta apsardzes kuģiem", paziņoja Manila.

Ķīna pretendē uz Sabinas sēkli, kas atrodas 140 kilometrus uz rietumiem no Filipīnu Palavanas salas - tuvākās lielās sauszemes teritorijas.

Manila un Pekina pēdējos mēnešos ir izvietojušas krasta apsardzes kuģus ap sēkli, un Filipīnas bažījas, ka Ķīna tur gatavojas uzbūvēt mākslīgu salu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu