Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Polijas premjers iesaka "Nord Stream" apoloģētiem "atvainoties un aizvērties" (2)

Nord Stream.
Nord Stream. Foto: Danish Armed Forces / SWNS

Reaģējot uz apgalvojumiem par Kijivas un Varšavas iesaisti gāzesvadu "Nord Sream" spridzināšanā, Polijas premjerministrs Donalds Tusks asi kritizējis šī projekta aizstāvjus.

Paziņojumā, kas ievietots sociālās saziņas vietnē "X", Tusks norādījis, ka vienīgais, kas tagad darāms "Nord Stream" "patroniem un iniciatoriem" ir "atvainoties un aizvērties".

Kā ziņots, bijušais Vācijas ārējā izlūkdienesta BND vadītājs Augusts Hannings, kas šo amatu ieņēma no 1998. līdz 2005.gadam, apsūdzējis Poliju, ka tā esot sadarbojusies ar Ukrainu "Nord Stream" cauruļvadu spridzināšanā.

"Izskatās, ka saskaņā ar izmeklēšanas rezultātiem tā bijusi ukraiņu komanda, kas darbojusies," intervijā laikrakstam "Die Welt" izteicies Hannings. "Ir visai acīmredzami, ka bijušas iesaistītas Polijas varasiestādes."

Savukārt laikraksts "Wall Street Journal" trešdien publicēja pētījumu, kurā apgalvots, ka gāzes vadus uzspridzinājuši Ukrainas izlūkdienestu aģenti un ka šo operāciju sākotnēji esot apstiprinājis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Šos apgalvojumus Kijiva noraidījusi kā "pilnīgas muļķības".

Tuska izteikumus tūlīt komentējis Polijas Nacionālās drošības biroja vadītājs Jaceks Severa, norādot, ka šajā jautājumā "Polijā ir nesatricināma vienprātība".

Gāzesvadi, kas pa Baltijas jūras gultni savienoja Krieviju ar Vāciju jau pirms Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā izsauca politiskus un ekonomiskus iebildumus, īpaši no Austrumeiropas valstu puses, kas norādīja, ka tie tikai vairo Eiropas atkarību no Krievijas dabasgāzes un mazina tās enerģētisko drošību.

Berlīne, kas ilgi ignorēja arī no Vašingtonas izskanējušos brīdinājumus, pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, beidzot bija spiesta tajos daļēji ieklausīties un vismaz nobremzēt "Nord Stream 2" pieņemšanu ekspluatācijā.

Taču abu cauruļvadu uzspridzināšana 2022.gada septembrī apglabāja šo Berlīnes un Maskavas loloto projektu uz visiem laikiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu