Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

VIDEO "Zīlēšanas kursiem." Iedzīvotāju neparastie pieteikumi attaisnotajiem izdevumiem VID

Nauda. Ilustratīvs attēls.
Nauda. Ilustratīvs attēls. Foto: Viktor Kintop/Shutterstock

Iedzīvotāji Valsts ieņēmumu dienestā (VID) attaisnotajos izdevumos mēdz norādīt arī neparastus pieteikumus. VID vadībā stāsta, ka šādi pieteikumi rada iestādei lielu administratīvo slogu, ziņo TV3 Ziņas. 

VID norāda, ka cilvēki ir norādījuši pat tādus pieteikumus, kā šķiršanās pakalpojumus, zīlēšanas kursus un analīzes kaķim Gārfīldam.

Daudzus no šiem pieteikumiem Valsts ieņēmumu dienests iedzīvotājiem atsaka.

Kāds cits uz inspektora atteikumu norādījis – jūs nesaprotat, mājdzīvnieks ir ģimenes loceklis.

Brīvprātīgi iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai atgūtu pārmaksāto nodokli par saviem un savu ģimenes locekļu attaisnotajiem izdevumiem var ikviens cilvēks, par kura ienākumiem tiek maksāts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Attaisnotie izdevumi ir izdevumi par ārstniecības un zobārstniecības pakalpojumiem, par augstāko izglītību un kvalifikācijas celšanu, kā arī par bērnu interešu izglītību jeb pulciņiem.

Tāpat attaisnotie izdevumi ir ziedojumi un dāvinājumi sabiedriskā labuma organizācijām un politiskajām partijām, kā arī iemaksas privātajos pensiju fondos un uzkrājošā dzīvības apdrošināšanā. Iesniedzot deklarāciju, iespējams saņemt arī gada laikā nesaņemtos nodokļu atvieglojumus.

Savukārt obligāti deklarācija ir jāiesniedz tiem iedzīvotājiem, par kuru ienākumiem valstij citādi nav informācijas, piemēram, pašnodarbinātajiem vai iedzīvotājiem, kas ienākumus guvuši ārvalstīs. Deklarācija obligāti jāiesniedz arī tad, ja gada laikā ir saņemti mazākajiem ienākumiem paredzētie atvieglojumi, bet gada kopējie ienākumi tomēr bijuši lielāki, tāpēc cilvēkam pēc deklarācijas aizpildīšanas jāatmaksā šī atvieglojuma jeb atlaides daļa.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu