Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Telefonkrāpnieki rīdziniekiem samelojuši, ka viņu tuvinieki iekļuvuši negadījumā

Foto: JOURNEY STUDIO7/Shutterstock

Pēdējā laikā Valsts policija saņēmusi iesniegumus no vairākiem rīdziniekiem, kurus apkrāpuši telefonkrāpnieki, stāstot līdzīgu leģendu. Proti, noziedznieki apgalvojuši, ka zvanot no policijas un sazvanītā cilvēka tuvinieks esot iekļuvis negadījumā, informē policijā.

Krāpnieki melojuši: lai neuzsāktu krimināllietu un izvairītos no nepatikšanām, esot jāsamaksā prāva naudas summa. Ņemot vērā krāpnieku augsto aktivitāti, Valsts policija aicina rūpīgi pārbaudīt jebkuru saņemto informāciju, kā arī atgādina, ka ne Valsts policijas, ne citu tiesībsargājošo iestāžu darbinieki nekad nezvanīs, lai prasītu naudu vai piekļuves datus banku kontiem!

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Pārdaugavas pārvaldē pēdējās nedēļas laikā ir saņemti vairāki iesniegumi no cietušajiem, kuri apkrāpti, noziedzniekiem izmantojot krāpšanas shēmu, kas bija izplatīta jau pirms ilgāka laika. Proti, cietušie saņēmuši telefona zvanu no nezināmas personas, kas apgalvojusi, ka ir no policijas.

Svešinieks stāstījis, ka sazvanītā iedzīvotāja tuvinieks iesaistīts negadījumā, un lai policija nesāktu kriminālprocesu, esot jāsamaksā nauda. Iedzīvotāji, sarunājoties ar krāpnieku, klausulē dzirdējuši cilvēka vaidus.

Pārjautājot, vai tas ir viņu radinieks, saņēmuši apstiprinošu atbildi. Telefonkrāpnieki nepārtraukti uzturējuši sarunu un pārliecinājuši, ka nepieciešams tikties klātienē, lai nodotu naudu un izvairītos no lielām nepatikšanām.

Atsevišķos gadījumos prasīti, piemēram, 18 000 eiro. No iedzīvotājiem, kuriem nav bijusi prasītā naudas summa, paņemts mazāk naudas. Tā rezultātā no iedzīvotājiem izkrāptas dažādas summas no dažiem tūkstošiem eiro līdz pat 15 000 eiro. Lielākoties cietušie naudu atdevuši, braucot un tiekoties ar kurjeru iepriekš sarunātā vietā, bet kādā gadījumā nauda pat nodota svešiniekam pa logu.

Saistībā ar visiem gadījumiem sākti kriminālprocesi un notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu noziegumā iesaistītās personas un precīzus notikušā apstākļus.

Valsts policija aicina ņemt vērā, ka ne Valsts policijas, ne citu tiesībsargājošo iestāžu darbinieki nekad nezvanīs, lai prasītu naudu vai piekļuves kodus jūsu banku kontiem! Tāpat likumsargi nekad neprasīs datoros vai mobilajos telefonos instalēt dažādas programmatūras, ar kurām iespējams attālināti pieslēgties ierīcei. Saņemot šādu zvanu, tas ir jāpārtrauc! Likumsargi arī atgādina, ka ļoti bieži krāpnieki sūta viltus fotogrāfijas ar it kā policistu dienesta apliecībām – īsti policisti šādi nerīkojas!

Ja tomēr māc bažas, vai zvanīts no valsts iestādes, vienmēr ir iespējams pārtraukt sarunu un piezvanīt pa iestādes oficiālajā mājaslapā norādīto tālruņa numuru, lai to noskaidrotu! Kā arī uzzvanīt saviem tuviniekiem un pārliecināties, vai ar viņiem viss kārtībā! Krāpnieki nepārtraukti izdomā jaunus stāstus, kā izvilināt no iedzīvotājiem naudu.

Likumsargi arī aicina iedzīvotājus pārrunāt ar saviem vecākiem, ka jābūt modriem un ka krāpnieki mēdz izmantot pat šādas metodes!

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu