Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

PTAC: Preces no populāriem zemo cenu interneta veikaliem var radīt kaitējumu veselībai (4)

Foto: Thaspol Sangsee/shutterstock

Eiropas iedzīvotāju vidū arvien populārāki kļūst trešo valstu interneta veikali, kuros tiek piedāvātas ļoti lētas preces. Starp tādiem ir, piemēram, "Temu", "Shein", "AliExpress". Taču tajos atrodamās apšaubāmas kvalitātes preces, kuras neatbilst Eiropas standartiem, var nodarīt kaitējumu veselībai. Lētajām iepirkšanās vietnēm pievērsis uzmanību arī Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, vēsta “360TV ZIŅneši”.

Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) plāno veikt kontrolpirkumus populārajās trešo valstu iepirkumu platformās. Gigantiskajos interneta veikalos preču ir ļoti daudz, un to izcelsmei bieži vien nav iespējams izsekot.

"Riska produktus mēģināsim testēt. Piemēram, rotaļlietās viena no bīstamākajām vielām ir ftalāti, kas Eiropas Savienībās ir aizliegti šāda veida precēs," stāsta PTAC Patērētāju atbalsta, sabiedrības informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Ziņojumi par drošuma riskiem precēm, kas tiek iegādātas populārajās trešo valstu iepirkumu platformās, nāk no dažādām valstīm. Piemēram, Lielbritānijā tika uzņemta vesela dokumentālā filma par interneta vietni “Temu”. Savukārt Lietuvas ārsti nesen nāca klajā ar brīdinājumu par alerģiskām reakcijām uz apģērbu.

It kā ērta un lēta iepirkšanās ķīniešu interneta veikalos var novest pie visai nopietnām veselības problēmām. Un alerģiskas reakcijas, kuras redz uz ķermeņa uzreiz, nav tas pats trakākais. Šādu brīdinājumu izplata speciālisti.

Latvijas Alergologu asociācijā ziņnešiem apstiprināja, ka problēma pastāv. Bet bieži vien ārsti pat nevar noteikt konkrēto vielu, uz ko pacientam radusies alerģija. Jo, piemēram, džinsu izgatavošanā izmantoto krāsvielu sastāvs uz preces netiek norādīts. Eiropas standarti vismaz skaidri nosakot, kādas bīstamās vielas precēs nedrīkst būt, un tās speciālisti var izslēgt no iespējamo alergēnu saraksta. Savukārt trešo valstu ražošanas tehnoloģijas speciālistiem esot “tumša bilde”.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu