Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Latvijas olimpieši pievīla "Sports Illustrated" prognozes. Kā ar igauņiem un lietuviešiem? (1)

3x3 basketbola spēle starp Latvijas un Lietuvas valstsvienībām 2024.gada vasaras olimpiskajās spēlēs.
3x3 basketbola spēle starp Latvijas un Lietuvas valstsvienībām 2024.gada vasaras olimpiskajās spēlēs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirms olimpisko spēļu sākuma populārais ASV sporta žurnāls "Sports Illustrated" (SI) izteica prognozes par katru medaļnieku Parīzē. Cik precīzas tās bija?

Latvijas medaļu skaits netika vērtēts optimistiski. SI uzskatīja, ka latvieši uz goda pjedestāla dosies vienu reizi – 3x3 basketbolā. Zelts tika prognozēts Serbijai, sudrabs Latvijai, bet trešā vieta – ASV.

SI veiktās prognozes izrādījās pilnībā aplamas. Latvijas 3x3 basketbolisti nespēja sasniegt finālu, bet bronzas spēlē piekāpās Lietuvai. Savukārt ASV un Serbija neizkļuva no grupas un par medaļām necīnījās. Zeltu nopelnīja Nīderlande, bet mājiniece Francija samierinājās ar sudrabu.

Parīzē bez medaļām palika arī Igaunijas olimpieši. Šajā gadījumā SI bija precīzs. Igauniešu labākais rezultāts bija paukošanā ar špagu sieviešu konkurencē. Sīvā cīņā par bronzu Nellija Diferta piekāpās ungārietei Esterei Muhari. SI nebija viņu ielikusi starp labākajām trīs.

Lietuva bija vienīgā no Baltijas valstīm ar medaļām – diviem sudrabiem un divām bronzām. Lai arī lietuvieši pārspēja SI prognozes godalgu skaitā, ASV žurnāls sagaidīja divus zeltus. Mīkols Alekna finišēja otrajā vietā diska mešanā. Nav pārsteigums, ka tieši lietuvietis tika izlikts kā galvenais favorīts – viņam pieder pasaules rekords. 

Mīkola tēvs Virgīlijs 2004. gadā meta disku 69,89 metru tālumā un izcīnīja savu otro zelta medaļu. Lietuvas sporta leģendas rekords noturējās līdz pat 2024. gadam, kad to pārspēja neviens cits kā viņa paša dēls. Ar savu otro metienu Parīzes olimpiskajās spēlēs Alekna aizmeta disku 69,97 metru tālumā.

To negaidīti pārspēja Jamaikas sportists Rožē Stona, kurš savā ceturtajā metienā sasniedza precīzi 70 metrus. Diska mešanā otro vietu SI prognozēja slovākam Kristjanam Čeham, kurš finišēja ceturtais. Ar bronzas prognozi ASV žurnāls gan pilnībā izgāzās – Alekss Roza palika pēdējais finālā.

Arī no otras Lietuvas sudraba ieguvējas Dominikas Banevičas jeb "Nicka" SI gaidīja zeltu. 17 gadus vecā sportiste izcīnīja otro vietu jaunajā disciplīnā breikdensā. Vēsturē pirmo zelta medaļu šajā disciplīnā izcīnīja japāniete Ami Juasa jeb "Ami", kurai SI neprognozēja vietu uz pjedestāla. Otrajā vietā tika prognozēta Indija Sardžo, bet trešajā ķīniete Liu Cjinji. Sacensībās abas sacentās par bronzu, uzvarot Ķīnas dejotājai.

SI prognozēja bronzu Donatas Karalienes un Doviles Rimkutes pārim airēšanā. Lietuvietes gan finišēja 13. vietā, neiekļūstot pusfinālā. Tā vietā bronzu izcīnīja cita airētāja Viktorija Senkute, kā arī jau pieminētie Lietuvas 3x3 basketbolisti.

SI precīzi prognozēja ASV triumfu basketbolā gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē. ASV žurnāls gan nesagaidīja, ka tieši Francija cīnīsies abos finālos.

Imane Helife pārliecinoši kļuva par čempioni boksā sievietēm līdz 66 kilogramiem. Alžīrietei SI neprognozēja finišu pat labāko četriniekā. ASV žurnāls pirms turnīra bija augstās domās par Uzbekistānas bokseriem vīriešu konkurencē, gaidot trīs zelta medaļas. Uzbekistānieši tās gan pārspēja ar pieciem čempionu tituliem.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu