Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Iepriekš Krievijā apcietinātā Grainere asarām acīs svin izcīnīto zelta medaļu

Britnija Grainere.
Britnija Grainere. Foto: Reuters/ScanPix

ASV sieviešu basketbola izlase svētdien triumfēja Parīzes olimpisko spēļu turnīrā. Tā bija Britnijas Graineres trešā zelta medaļa prestižajās sacensībās. Krievijā pieredzētā dēļ viņa to nosauca par īpašāko.

Cīņā par zelta medaļām ASV ar 67:66 (15:9, 10:16, 20:18, 22:23) pieveica Francijas izlasi, astoto reizi pēc kārtas svinot triumfu olimpiskajā turnīrā.

Pēc savas trešās olimpiskās zelta medaļas izcīnīšanas viena no komandas līderēm Grainere nespēja valdīt emocijas. Sportiste, kura reiz atteicās piecelties valsts himnas laikā, godam stāvēja ar roku uz krūts un asarām acīs.

2020. gadā Grainere aktīvi sekoja "Black Lives Matter" kustībai, atsakoties stāvēt kājās ASV himnas laikā, tā vietā stājoties uz viena ceļa. Tādā veidā viņa protestēja pret valsts vienaldzību rasu nevienlīdzības jautājumos.

ASV basketboliste 2022. gada 17. februārī tika aizturēta Krievijā. Pret viņu tika vērstas apsūdzības par nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar marihuānas eļļu pārvadāšanu savā bagāžā. Augustā Maskavas tiesā Grainerei tika piespriests deviņu gadu cietumsods.

Tomēr 2022. gada izskaņā viņa tika atbrīvota apmaiņā pret ASV ieslodzīto Krievijas ieroču tirgoni Viktoru Butu. Grainere to novērtēja pēcspēles intervijā:

"Mana valsts cīnījās, lai atgrieztu mani atpakaļ mājās. Un es atvedu zelta medaļu uz ASV."

"Šī zelta medaļa turēs īpašu vietu starp pārējām divām, kuras man izdevās uzvarēt," atzina Grainere.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu