Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

Mobilo lietotni “Mednis” vērtē kā noderīgu

Foto: Shutterstock/ TVNET kolāža

Lietotne “Mednis” radīta ar domu, ka tā ļaus medniekiem atteikties no “papīru rakstīšanas”, bet zemes un mežu īpašniekiem – ziņot par savvaļas dzīvnieku nodarīto kaitējumu mežsaimniecībā un lauksaimniecībā. Iegūtie dati tiek izmantoti, veidojot pārskatus un prognozes, kā arī palīdz tālākā lietotnes attīstībā, ļaujot gūt priekšstatu, kādi uzlabojumi nepieciešami, lai “Medņa” izmantošana būtu vēl noderīgāka.

Mobilā lietotne “Mednis” ir ar Meža valsts reģistru (MVR) savietojamu datu ievākšanas rīks medību informācijas apritei, kā arī dzīvnieku, to klātbūtnes pierādījumu un postījumu reģistrēšanai.

Sākoties 2024./2025. gada medību sezonai, lietotnē “Mednis” jāreģistrē visi nomedītie dzīvnieki. Savukārt lauksaimniecībai un mežiem nodarīto postījumu reģistrēšana ir brīvprātīga.

Valsts meža dienesta (VMD) Medību daļas vadītājs Valters Lūsis, atbildot uz jautājumu, kāda ir situācija, vai daudz lauksaimnieku un mežsaimnieku ziņo par dzīvnieku nodarītajiem postījumiem, vai tomēr izvēlas kādu citu savu problēmu risinājumu, skaidro, ka “salīdzināšana – daudz vai maz – ir relatīvs vērtējums, īpaši tik mazā periodā. Tīri statistiski 2022. gadā bija 313 ziņojumi par medījamo sugu dzīvnieku bojājumiem infrastruktūras objektiem, lauksaimniecības kultūrām, mājlopiem, mežam. Vēlāk, 2023. gadā šādu ziņojumu skaits bija 731, kas reģistrēts Meža valsts reģistrā, 2024. gadā uz šo brīdi – 465. Ja pirms aplikācijas “Mednis” atbalsta ieviešanas iepriekš minētā informācija tika saņemta dažu desmitu gadījumu ietvarā, tad tas ir būtisks pieaugums. Mēs objektīvi varam vērtēt tikai tos gadījumus, kas ir fiksēti “Mednis” aplikācijā, pārējais ir tikai pieņēmums.”

Skaidrojot, kur iesniegtie dati paliek un kā tos izmanto, Lūsis informē:

“Ar aplikācijas "Mednis" starpniecību nosūtītā informācija tiek reģistrēta Meža valsts reģistrā un tiek izmantota medījamo dzīvnieku populācijas stāvokļa novērtēšanā, kur viens no vērtēšanas kritērijiem ir informācija par postījumiem mežsaimniecībai un lauksaimniecībai.

Attiecīgi bez novērtēšanas informācija tiek izmantota, arī plānojot pieļaujamo nomedīšanas apjomu. Tīri praktiski postījumu informācija ir pieejama aplikācijas Mednis kartogrāfiskajā atbalstā – medību tiesību lietotāji redz medību platībās fiksētos postījumus un attiecīgi var plānot medības. Principā aplikācija ir atbalsts Medību likuma 29. panta ceturtās daļas 3. punktā noteiktā zemes īpašnieku un medību tiesību lietotāja pienākuma atbilstošai izpildei. Medību likuma 29. panta ceturtās daļas 3. punkts nosaka, ka zemes īpašnieka (lietotāja), infrastruktūras objektu apsaimniekotāja un medību tiesību lietotāja pienākums ir nekavējoties nodrošināt savstarpēju apmaiņu ar informāciju par konstatētajiem medījamo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem.”

Lietotnes ieviešana – tieši tāpat kā visi jaunie risinājumi –, lai varētu novērtēt tās pozitīvo ietekmi, ir jāskata ilgākā periodā, tāpēc Lūsis vērtē atbilstoši: ”Tādus viennozīmīgus secinājumus ir grūti gūt no faktiski viena pilnvērtīga gada datiem. Redzama dažāda izpratne bojājumu kvalificēšanā, bet tomēr šī informācija ir noderīga fona monitoringam un var raksturot arī kopējās kādas medījamo dzīvnieku sugas izmaiņu tendences. Meža bojājumiem ir ilgtermiņa ietekme, un šī informācija ļauj izdarīt pamatotākus secinājumus par noteiktas populācijas apdzīvoto vidi un pieņemt pamatotākus lēmumus rīcībai ar šo populāciju konkrētā teritorijā. Attiecīgi šīs informācijas fiksēšanā būtu atbalstāmi meža īpašnieku kvalifikāciju paaugstināšanas pasākumi.”

“Novērojumi un postījumi – tie lietotnē ir reģistrējami brīvprātīgi, jāatzīst, ka tomēr lauksaimnieki ir kūtri attiecībā uz šo datu ievadi,”

stāsta biedrības "Zemnieku saeima" valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. “Acīmredzot ir vēl vairāk jāpiestrādā pie šī jautājuma, lai tomēr lauksaimnieki uzskatītu, ka, ievadot datus lietotnē, ir arī taustāms, saprotams un redzams rezultāts, jo tā ir līdz šim pietrūcis. Lauksaimnieki ir daudz pildījuši dažādas aptaujas un sūtījuši datus attiecībā uz medījamo dzīvnieku postījumiem, bet tā atgriezeniskā saite no VMD nav bijusi. Varbūt tas ir arī iemesls, kāpēc šo lietotni izmanto pasīvi. Tā tas ir vēsturiski. Varbūt tāpēc ir arī neticība, ka kaut kas ir mainījies, tāpēc tos datus arī ievada ļoti maz.” Lazdiņš pats lieto aplikāciju savā saimniecībā, piebilstot, ka tā ir tikpat ērta un viegli izmantojama kā, piemēram, Lauku atbalsta dienesta (LAD) mobilā lietotne, tāda pati datu ievade, tikai ar citiem nosaukumiem, jo funkcionalitāte ir tieši tāda pati.

Lazdiņš rosina lauksaimniekus būt aktīvākiem: “Regulāri un sistemātiski dažādās sanāksmēs atgādinām, bet piespiest mēs neko nevaram. Lauksaimniekiem pirmā komunikācija, visticamāk, ir ar medniekiem, ar to kolektīvu, ar kuru noslēgti medību līgumi. Tālāk, ja šī problēma netiek risināta, tad arī vairumā gadījumu – atmetam ar roku un neko.”

Kā jebkurš jauninājums, darbojoties reālajā vidē, arī “Mednis” tiek un arī nākotnē tiks uzlabots un pielāgots. Lazdiņš ir pārliecināts: “Konceptuāli lietotne attīstās, funkcionalitāte attīstās, tā pilnveidosies vēl nākamos 10-20 gadus. Jo vajadzības, kas ir medniekiem, tā funkcionalitāte, ko viņi vēlas, protams, ir tik liela, ka pašreizējais tehniskais resurss to nevar tik ātrā tempā īstenot. Un tas ir pozitīvi, jo parāda, ka cilvēki lietotni lieto, viņiem ir arī savs viedoklis par esošajām un par nākotnē iespējamām funkcijām.

Pozitīvais ir tas, ka ir šī sadarbība, mijiedarbība starp lietotāju un izstrādātāju, kas ir nepieciešams, jo tad produkts, ja ir bijis tāds kopdarbs, tiek radīts un tālāk veidots kvalitatīvāks.

Ja vienkārši kāds ierēdnis vai IT speciālists radīs kaut ko, nekonsultējoties ar pakalpojumu ņēmēju, tad zināmi daudzi piemēri tam, ka rezultāti nav labi. Šajā lietotnē pozitīvi ir tas, ka ir sadarbība starp veidotājiem un produkta patērētājiem. Mēs soli pa solim ejam uz priekšu, lai “Medni” attīstītu tālāk. Tas, kas mūs ierobežo, ir finanšu un resursu tehniskās iespējas.”

Lietotnes “Mednis” izveides projektu īstenojusi biedrība “Zemnieku saeima”, AS “Latvijas valsts meži”, Latvijas Meža īpašnieku biedrība, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava”, Latvijas Mednieku savienība un Latvijas Mednieku asociācija.

Informācija par mobilo lietotni “Mednis”

  • Mobilā lietotne “Mednis” ir ar Meža valsts reģistru (MVR) savietojamu datu ievākšanas rīks medību informācijas apritei, kā arī dzīvnieku, to klātbūtnes pierādījumu un postījumu reģistrēšanai. Lietotne paredzēta tam, lai nodrošinātu operatīvu medību informācijas apriti ar Valsts meža dienestu (VMD) un veicinātu mežsaimniecības resursu izmantošanu, saglabāšanu un regulēšanu optimālā līmenī, vienlaicīgi mazinot postījumu un zaudējumu riskus mežsaimniecības un lauksaimniecības nozarēs.
  • Lietotnē iespējams: reģistrēt dzīvnieku ievainošanas un nomedīšanas faktu, ziņot par tieši novērotiem dzīvniekiem un to klātbūtnes pazīmēm, dzīvnieku nodarītajiem postījumiem lauksaimniecībā izmantojamās zemēs, mežā un infrastruktūrai, kā arī ziņot par satiksmes negadījumos notriektiem meža dzīvniekiem.
  • Lietotnē “Mednis” var reģistrēties gan mednieki, gan personas, kas nav mednieki. Lai reģistrētos mobilajā lietotnē “Mednis”, autentificējoties kā medniekam, nepieciešama derīga mednieka apliecība, derīga sezonas karte un mednieka profils Meža valsts reģistrā.
  • 2024./2025. gada medību sezonā uz šo brīdi Meža valsts reģistrā ar Mednis atbalstu iesniegta informācija par 22301 nomedītu dzīvnieku. 2023./24. medību sezonā kopējais skaits bija 45075.
  • Lietotājiem, kuri nav mednieki, ir pieejamas tikai “Mednis” sadaļas “Novērojumi” un “Postījumi”. Plašai sabiedrībai lietotne noder novērojumu iesniegšanai par mežā sastaptiem dzīvniekiem, arī bojā gājušiem, vai to klātbūtnes pazīmēm.
  • Vienā telefonā vai datorā var reģistrēties vai autorizēties vairākas personas, kuru e-pasta adreses un paroles atšķiras.
  • Mobilajai lietotnei “Mednis” pieejams atbalsta tālrunis 62333360. Tāpat ir nodrošināti arī lietotnes atbalsta e-pasti: support@mednis.app un atbalsts@vmd.gov.lv.
  • Plaša informācija, resursu klāsts un pamācības, kā strādāt ar lietotni “Mednis”, apkopoti Valsts meža dienesta mājas lapā.
  • Lietotne bez maksas pieejama gan Android, gan Apple iOS ierīcēm un lejupielādējama aplikāciju veikalos Google Play Store un App Store.

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu