Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Līgatnē notiek Ziemeļeiropā pirmais rakstīšanai veltītais festivāls "Rakstivāls"

Foto: Festivāls "Rakstivāls"/Facebook.com

Šodien radošajā kvartālā "Zeit" Līgatnē notiek Baltijā un Ziemeļeiropā pirmais rakstīšanai veltīts festivāls "Rakstivāls", informēja festivāla pārstāvis Edijs Šauers.

Festivāla organizatori norāda, ka rakstīšanas, teksta, vēstījuma izprašana ir izšķiroši svarīga propagandas laikmetā, kad ātri uztverama digitālā informācija prevalē pār teksta kritisku analīzi. Tāpat festivālā tiks runāts par mākslīgā intelekta ietekmi.

Festivālā rakstnieki un dažādu jomu profesionāļi stāstīs par rakstīšanu, bet darbnīcās būs iespēja dažādus paņēmienus izmēģināt praktiski. Speciālas darbnīcas būs arī bērniem, kā arī terapeitiskās rakstības darbnīcas pašdziedinošai pieredzei, atklāj viena no festivāla iniciatoriem un organizatoriem, rakstniece Inga Žolude.

"Rakstīšana ir un nav pamatprasme - tā tāda ir, jo ir viena no pirmajām, ko apgūstam. Taču tās tālākais potenciāls lielākoties paliek neatklāts. Tāpat kā tikai retais apzinās, ka peld tekstu jūrā un ka rakstītajam vārdam ir milzīga ietekme ne tikai uz izglītību, mākslu, bet identitāti un nacionālo drošību," saka Žolude.

Profesionāļi festivālā aplūkos rakstniecību ne tikai kā māksliniecisku izpausmi, bet pievērsīsies visdažādākajiem rakstīšanas aspektiem, tostarp par rakstīto valodu kā valodas ilgtspējas priekšnoteikumu un nacionālās kultūras un identitātes pamatu.

Pedagoģijas un psiholoģijas jomas pārstāvji aktualizēs rakstīšanas nozīmi bērna attīstībā un rakstīšanas iemaņu veicināšanu dažāda vecuma bērnu mērķauditorijā, tajā skaitā pusaudžiem.

Tāpat tiks apskatīta rakstīšana kā garīga, terapeitiska prakse un pašterapijas veids, kā arī rakstītais teksts ikdienā, publiskajā telpā, kā instruments dažādās profesijās, piemēram, žurnālistikas, reklāmas un sabiedrisko attiecību jomas un citu profesiju pārstāvju ikdienā.

Katrā tēmā plānotas attiecīgo jomu profesionāļu prezentācijas, kā arī paralēli notiks virkne meistardarbnīcu, lasījumi, bet "Rakstivāla" noslēgumā plānots koncerts un radošo darbnīcu rezultātu lasījumi.

Festivāls norisināsies visas dienas garumā. Ieeja festivālā būs bez maksas. "Rakstivālu" organizē biedrība "Pilsoniskās iniciatīvas centrs" sadarbībā ar radošo kvartālu "Zeit".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu