Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Igaunijā ievainota lācene uzbrukusi medniekam (2)

Foto: David Havel/Shutterstock

Igaunijā, Austrumviru apriņķa Kīklā 5. augustā kāda gados jauna lācene, kuru mednieki pēc pirmā šāviena uzskatījuši par mirušu, izrādījusies tikai ievainota un uzbrukusi medniekam, kurš viņu sašāva.

Igaunijā turpinās lāču medību sezona. Medībās iesaistījusies arī Kīklas mednieku biedrība.

Cietušā mednieka Janeka Šibalova draugs vietējai presei pastāstījis par notikušo. No viņa stāstītā noprotams, ka arī mednieks nav bijis gluži bez vainas, jo šāvis uz lāceni caur krūmiem un nav spējis pārliecināties par precīzu trāpījumu.

Kad viņš devies meklēt savu medījumu, minētajā vietā lācenes nav bijis. Vīrietis paaicinājis palīgā draugu ar dzinējsuni, pēc kāda laika abi ievainoto dzīvnieku atraduši krūmos. 

Brīdī, kad viens no medniekiem bez ieroča tai bija piegājis jau pavisam tuvu, tā vietā, lai bēgtu, viņš izvēlējies mēģināt atbaidīt dzīvnieku ar kliegšanu, jo sapratis, ka ar kājām tālu prom netiks. Lācene metusies medniekam virsū un notriekusi gar zemi, bet tobrīd neapbruņotajam vīrietim neatlika vairs nekas cits kā mēģināt ar rokām pasargāt seju.

8. augustā ap pusdienlaiku mednieks norādīja, ka pusotru stundu ilgā operācija bija izdevusies. Lāča uzbrukumā viņam bija salauzts arī rokas mazais pirkstiņš, un draudēja tā amputācija. Tomēr Ida-Viru centrālās slimnīcas personālam to izdevies glābt. 

9. augustā Šibalovs jau bija izrakstīts no slimnīcas un atgriezies mājās. Jautāts, vai, atskatoties uz notikušo, viņš būtu rīkojies citādi, Šibalovs sacīja, ka, iespējams, tā būtu bijusi mācība, taču, piekopjot tādu hobiju un pildot tādu pienākumu kā medības, vienmēr jāapsver dažādi riski.

"Pat ja man būtu bijis līdzi ierocis, viss notika tik ātri, ka man nebūtu bijis laika to izmantot. Man bija laiks tikai padomāt, vai skriet vai stāvēt uz vietas," viņš atzīmēja.

– “Es varu teikt, ka 5. augusts ir mana otrā dzimšanas diena!”

Apgabalā dzīvo daudz lāču

Kīklas medību bierības priekšsēdētāja Anna Mianiste norāda, ka minētā lācene bija trīs līdz četrus gadus veca un svēra mazāk nekā 140 kilogramu.

"Lāča medības ir bīstama nodarbe, un tās nedrīkst veikt bez ieroča," sacīja Mianiste.

Pēc Mianistes teiktā, Ida-Viru apriņķī ir daudz lāču, kas izskaidro, kāpēc katru gadu tiek atļauts nošaut arvien vairāk ķepaiņu. 2022. gadā novadā bija atļauts nošaut 13 lāčus, pērn 15, bet tagad jau 17. 

Igaunijā brūno lāču medību sezona ir no 1.augusta līdz 31.oktobrim, un šajā laikā Vides departaments ir atļāvis nomedīt 94 lāčus. Ja daži lāči rada īpašus postījumus, nomedījamo dzīvnieku skaitu var palielināt vēl par astoņiem.

Līdz 6. augustam Igaunijā bija nomedīti jau 32 lāči.

Igaunijas kopējā lāču populācija pašlaik tiek lēsta 900 – 950 dzīvnieku apmērā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu