Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Latviešu bērnu iestrēgšana Spānijā: solītā "sērfošanas nometne" bija nelegāla

Foto: @_zvers/"X"

Bērnu aizsardzības centra pārstāve pastāstījusi, ka tūrisma firmas "Fisom" organizētā sērfošanas nometne, uz kuru brauca Spānijā iestrēgušie bērni no Latvijas, faktiski bija nelikumīgi organizēta, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

"Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka tā sērfošanas nometne ir bijusi. Un, kā mēs zinām, ceļā bija devušies 168 bērni, no kuriem 61 nonāca galapunktā Portugālē. Un 107 palika pusceļā Spānijā," raidījumam "Panorāma" pastāstīja Ārlietu ministrijas pārstāve Solvita Martinsone.

No vecākiem saņemtos iesniegumus Bērnu aizsardzības centrs nodevis policijai. Centrā norāda: ja šis ceļojums tika organizēts kā nometne, tad tas faktiski ir nelegāli.

"Šī nav nometne, lai vai kā kāds gribētu to nosaukt. Un tas, uz ko es gribētu vērst uzmanību, ka vecākiem tomēr ir jālasa ļoti rūpīgi līgums, kuru viņi paraksta. Un, ja tur ir vārds "nometne", tomēr painteresēties par attiecīgām apmācībām, kas bērnus pavadīs, vai šiem bērniem būs kā nometņu attiecīgie Ministru kabineta noteikumi paredz, vismaz divi pieaugušie uz 10 bērniem un tamlīdzīgi," pastāstīja Valentīna Gorbunova, Bērnu aizsardzības centra vadītājas vietniece.

Video: "Panorāmas" sižets

Jau ziņots, ka Spānijā iestrēguši vairāk nekā 100 nepilngadīgi bērni no Latvijas, kuri bija ceļā ar autobusu līdz sērfošanas nometnei Portugālē, bet tā arī līdz galamērķim nenonāca. Nometnes organizatori no tūrisma operatora "Fisom.lv" bērnus Spānijā ir pametuši, uz komunikāciju neiziet un nav sazvanāmi, bet vecāki ir vērsušies PTAC un Ārlietu ministrijā, lai ne tikai savas atvases nogādātu mājās, bet arī brīdinātu citus par šo kompāniju.

Ārlietu ministrija (ĀM) ir saņēmusi apstiprinājumu no PTAC, ka bērnus Latvijā varēs nogādāt par valsts līdzekļiem. ĀM aicina bērnu vecākus ar iesniegumiem vērsties Valsts policijā (VP) lietas ierosināšanai par naudas līdzekļu piesavināšanos, kas ļautu VP izsludināt personu vai personas starptautiskā meklēšanā.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir apturējis tūrisma operatora licenci SIA “Fisom”, kura rīkotajā braucienā Spānijā ir iestrēguši ceļotāji no Latvijas, informēja PTAC.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu