Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

ASV un Lielbritānija Lukašenko režīmam nosaka jaunas sankcijas

Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko.
Baltkrievijas pašpasludinātais prezidents Aleksandrs Lukašenko. Foto: Drop of Light/Shutterstock

ASV un Lielbritānija piektdien Baltkrievijas falsificēto prezidenta vēlēšanu ceturtajā gadadienā diktatora Aleksandra Lukašenko režīmam noteica jaunas sankcijas.

ASV Finanšu ministrija paziņoja, ka tā par izvairīšanos no spēkā esošajām sankcijām un par Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara atbalstīšanu noteikusi sankcijas 19 cilvēkiem, 14 uzņēmumiem un lidmašīnai.

"Režīma klaji koruptīvās, destabilizējošās un antidemokrātiskās darbības - kopā ar nepārtraukto atbalstu Krievijas nelikumīgajam iebrukumam Ukrainā - ir tikai vēl vairāk atstūmušas Baltkrieviju no pasaules sabiedrības," paziņojumā norādīja Finanšu ministrijas pretterorisma amatpersona Bredlijs Smits.

Par jaunām sankcijām piektdien paziņoja arī Lielbritānija, norādot, ka tās vērstas pret četrām privātpersonām un trim uzņēmumiem, "reaģējot uz cilvēktiesību pārkāpumiem un Krievijas nelikumīgā iebrukuma Ukrainā pastāvīgo atbalstīšanu".

"Apvienotā Karaliste šodien, rīkojoties saskaņoti ar starptautiskajiem partneriem, ceturtajā gadadienā pēc dziļi nepilnīgajām 2020.gada prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā ir noteikusi sankcijas vēl septiņām personām un uzņēmumiem, tādējādi kopējais sankciju skaits pret Baltkrieviju pārsniedz 200," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija arī paziņoja par 2,5 miljonu sterliņu mārciņu (2,9 miljonu eiro) finansējumu cilvēktiesību un pilsoniskās sabiedrības mērķiem Baltkrievijā.

Visas četras personas, kurām Lielbritānija piektdien piemēroja sankcijas, ir Baltkrievijas cietumu patlbanējās vai bijušās vadošās amatpersonas.

Uzņēmumi, kam piemēro sankcijas, ir iesaistīti valsts aizsardzības un militārajā sektorā.

Lukašenko ir ļāvis Krievijai izmantot Baltkrievijas teritoriju karam Ukrainā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu