Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Publicēts pirmais Ukrainas amatpersonas paziņojums par notiekošo Kurskas apgabalā (3)

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.
Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks. Foto: KEMAL ASLAN

Krievijā tiek iznīcināts ierastais dzīves formāts, tostarp pierobežas Kurskas un Belgorodas apgabalos, 8. augustā paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks.

Tas ir pirmais Ukrainas amatpersonas paziņojums par Kurskas apgabalu kopš Ukrainas militārās ofensīvas sākuma šajā reģionā. Podoļaks savā paziņojumā gan skaidri nepieminēja Ukrainas bruņoto spēku ofensīvu.

"Jebkādai eskalācijai, apšaudei, karadarbībai, piespiedu evakuācijai un pazīstamu dzīves formātu iznīcināšanai, tajā skaitā pašas Krievijas teritorijā, tostarp Kurskas un Belgorodas apgabalā, ir tikai viens iemesls: pats Krievijas beznosacījumu agresijas fakts - tās mēģinājums sagrābt svešas teritorijas un starptautisko tiesību normu, kas skaidri nosaka suverenitātes un teritoriālās integritātes principus, neievērošana," pavēstīja Podoļaks.

Arī "Krievijas pašiznīcināšanās" koncepcijas autors ir labi zināms: Putins. Tāpēc secinājumi ir diezgan acīmredzami. Krievija ir konsekventi uzskatījusi, ka uz to neattiecas aizliedzošās tiesību normas, tāpēc tā var nesodīti uzbrukt kaimiņvalstu teritorijām un liekulīgi pieprasīt savu teritoriju neaizskaramību, norādīja Podoļaks.

Ukrainas bruņotie spēki jau trešo dienu karo Kurskas apgabala teritorijā, un Ukrainas amatpersonas nav sniegušas nekādus oficiālus paziņojumus par to.

Ukrainas politiķu vidū cīņas Kurskas apgabalā komentēja Augstākās Radas deputāts Oleksijs Hončarenko no opozīcijas partijas "Eiropas Solidaritāte": "No militārā viedokļa mēs cenšamies atgūt iniciatīvu. Arī Krievijai tagad ir jāsūta karaspēks uz šo reģionu, kas, cerams, samazinās tās uzbrukumus Austrumukrainai. Mēs parādām pasaulei, ka pasaulei nav jābaidās no eskalācijas vai Putina reakcijas. Nekādas reakcijas nav. Pirmo reizi kopš Otrā pasaules kara Krievijas teritorija ir okupēta, un Putins nav ķēries pie kodolieročiem."

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdienas vakara uzrunā nepieminēja Ukrainas spēku darbības Kurskas reģionā, sakot: "Jo lielāks būs spiediens uz Krieviju - uz agresoru, kas Ukrainā izraisīja karu, jo tuvāk būs miers."

Ukrainas karaspēks iegājis līdz pat desmit kilometriem Krievijas Kurskas apgabalā, pēc pieejamo datu izpētes secinājuši ASV Kara studiju institūra (ISW) analītiķi.

"Ir apstiprināts, ka [trešdien], 7.augustā, turpinoties mehanizētajām uzbrukuma operācijām Krievijas teritorijā, Ukrainas spēki iegājuši līdz desmit kilometriem dziļi Kurskas apgabalā," teikts ISW jaunākajā apskatā.

Tajā norādīts, ka otrdien un trešdien publiskotajos ģeolokācijas kadros redzams, ka Ukrainas bruņutehnika sasniegusi pozīcijas gar Riļskas-Sužas autoceļu aptuveni desmit kilometru attālumā no abu valstu robežas.

ISW apskatā piebilsts, ka Ukrainas spēki ir pārvarējuši vismaz divas Krievijas aizsardzības līnijas.

Krievijas militārie blogeri ziņo, ka Ukrainas spēku kontrolē ir aptuveni desmit ciemi Kurskas apgabalā, kā arī rajona centrs Sudžas pilsēta.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu