Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO Krievu dopinga skandāls beidzot noslēdzas, ASV daiļslidotāji saņem zelta medaļas

Neitans Čens.
Neitans Čens. Foto: Reuters/ScanPix

ASV daiļslidotāju komanda beidzot saņēmusi zelta medaļas par Pekinas olimpiskajās spēlēs parādīto sniegumu.

Vaļijeva tika pieķerta aizliegto preparātu lietošanā Pekinas olimpisko spēļu laikā. 

Pēc ārkārtīgi ilgas lietas izskatīšanas Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) 2024. gada janvārī piesprieda Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pieprasīto sodu. Vasiljeva tika diskvalificēta uz četriem gadiem, un krievietes rezultāti tika anulēti no datuma, kad viņa nodeva analīžu paraugu, – 2021. gada 25. decembra. 

Tādējādi Krievijas daiļslidotāju komandas, kuras sastāvā bija arī Vasiljeva, nopelnītais zeltas Pekinas olimpiskajās spēles tika atņemts. Pēc vairāk nekā divus gadus ilgās gaidīšanas ASV un Japānas komandas saņēma savas nopelnītās godalgas.

Krievijas slidotāja, kura tobrīd bija 15 gadus veca, 2022. gada februārī palīdzēja krieviem komandu sacensībās izcīnīt olimpisko zeltu. Amerikāņi tikmēr palika otrajā vietā, bet Japāna palika trešajā.

Vēlāk tika paziņots, ka paraugā, ko Vasiljeva nodeva divus mēnešus iepriekš, konstatēta aizliegta viela trimetazidīns.

Tās ir zāles, ko lieto angīnas ārstēšanai, taču aizliegtas sportistiem, jo uzlabo izturību.

Analīžu rezultāti tika paziņoti vēlāk, jo laboratoriju, kas pārbaudīja paraugu, bija skārusi Covid-19 pandēmija.

CAS ļāva Vaļijevai turpināt startēt olimpiskajās spēlēs, ņemot vērā to, ka viņa ir nepilngadīga, taču neattaisnoja viņu izdarītajā pārkāpumā.

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nolēma nepiešķirt medaļas nevienam no komandu sacensību dalībniekiem, kamēr nav atrisināta krievietes dopinga lieta. Tādējādi slidotājiem nācās gaidīt vairāk nekā divus gadus, lai saņemtu savas medaļas.

Japānas un ASV daiļslidošanas komandas pavirzījās pa pozīcijai augstāk pēc Vasiljevas diskvalifikācijas, bet krievi nokrita uz trešo vietu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu