Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

ASV ziņo, ka Izraēla un "Hamās" joprojām ir tuvu pamiera noslēgšanai

Gazas josla 2024. gada 31. maijā. Ilustratīvs attēls.
Gazas josla 2024. gada 31. maijā. Ilustratīvs attēls. Foto: OMAR AL-QATTAA/AFP

Izraēla un grupējums "Hamās" joprojām ir tuvu pamiera noslēgšanai līgumam, 7. augustā paziņoja Baltais nams.

Vašingtona joprojām ir iesaistīta intensīvā diplomātijā, lai novērstu turpmāku eskalāciju pēc Irānas draudiem atriebties par "Hamās" politiskā līdera Ismaila Hanijas nogalināšanu Teherānā.

"Hamās" par savu jauno līderi ir iecēlusi Jahju Sinvaru, kurš tiek uzskatīts par 7.oktobra uzbrukuma Izraēlai organizatoru, tādējādi radot bažas, ka sarunas ir kļuvušas vēl grūtākas.

"Mēs esam tik tuvu, cik, mūsuprāt, jebkad esam bijuši", lai panāktu vienošanos par pamieru Gazas joslā un ķīlnieku atbrīvošanu, žurnālistiem sacīja Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs.

ASV amatpersonas pēdējās nedēļās vairākkārt ir paziņojušas, ka vienošanās ir tuvu, vienlaikus mudinot gan Izraēlu, gan "Hamās" pieņemt pašreizējo priekšlikumu, kas paredzētu sākotnēju sešu nedēļu pamieru.

"Mēs esam iesaistīti diezgan intensīvā diplomātijā visā reģionā," sacīja Kērbijs.

Viņš piebilda, ka "negrasās runāt par izlūkdienestu vērtējumiem" par to, kad un vai Irāna un tās sabiedrotais grupējums "Hizbollah" varētu uzbrukt.

ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens otrdien paziņoja, ka viņš ir teicis gan Irānai, gan Izraēlai izvairīties no konflikta eskalācijas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu