Šodienas redaktors:
Marina Latiševa

ASV noteikto ierobežojumu dēļ ukraiņiem liegta reta iespēja likvidēt vairākus krievu iznīcinātājus (11)

Foto: Reuters/ScanPix

Ukrainas bruņotajiem spēkiem bija iespēja iznīcināt vairākus Krievijas Gaisa spēku iznīcinātājus "Su-34" vienlaikus. Diemžēl viņi to nedrīkstēja, jo ASV aizliegusi Ukrainai izmantot tālās darbības ieročus triecieniem pret mērķiem Krievijā. Tagad ir par vēlu, raksta izdevums "Forbes". 

"Forbes" uzsver, ka Ukraina jau vairākus mēnešus ārvalstu sabiedrotajiem lūgusi spēcīgas ballistiskās raķetes, ar kurām veikt triecienus pa Krievijas militārajiem lidaparātiem, kas novietoti lidlaukos pie Krievijas–Ukrainas robežas. 

Sabiedroto atteikuma dēļ Kijiva pa visneaizsargātākajiem okupantu lidlaukiem veikusi triecienus ar saviem ieročiem. Sestdien, 4. augustā, ukraiņu droni uzbruka aviobāzei Morozovskā Krievijas dienvidos, 321 kilometra attālumā no frontes līnijas. Pēc Ukrainas izlūkdienesta ziņām, uzbrukumā tika iznīcināts  iznīcinātājs bumbvedējs "Su-34", bojāti vēl divi "Su-34" un nodedzināta munīcijas noliktava.

Tomēr, kā atzīmē laikraksts, šādus veiksmīgus uzbrukumus ir arvien grūtāk realizēt, jo krievi savas militārās lidmašīnas pārceļ uz labāk aizsargātām aviobāzēm. 

Reta iespēja veikt nopietnu triecienu okupantiem radās šovasar, kad Krievijas Gaisa spēku 47. gvardes bumbvedēju aviācijas pulks Krievijas dienvidu Voroņežas-Maļševas aviobāzē novietoja vairākus desmitus no aptuveni 100 tās rīcībā esošajiem "Su-34". Aviobāze atrodas aptuveni 160 kilometru attālumā no Krievijas–Ukrainas robežas.

Laikraksts uzsver, ka minētā aviobāze ir salīdzinoši labi aizsargāta, taču tajā esošos lidaparātus būtu iespējams iznīcināt ar tālās darbības rādiusa raķetēm ATACMS, jo tās ir gandrīz neiespējami pārtvert. Taču ASV prezidenta Džo Baidena administrācija šādu uzbrukuma operāciju nav atļāvusi.

Okupanti saņēmuši informāciju par iespējamo uzbrukumu, aizvākuši lidaparātus no aviobāzes un tos pārvietojuši uz nomaļākiem lidlaukiem. 

Tagad vairāki "Su-34" atrodas aviobāzēs vairāku simtu attālumā no Krievijas-Ukrainas robežas. Tos tāpat apdraud ukraiņu droni – daži spēj nolidot pat 1609 kilometrus – bet nepārtveramās ATACMS raķetes tiem nespēj tikt klāt, jo spēj nolidot tikai 305 kilometrus.

Attiecīgi, ja Baltais nams Kijivai ļaus veikt triecienus ar ATACMS pa lidlaukiem Krievijā, tas nu būs par vēlu, jo vērtīgākie mērķi ir novietoti pārāk tālu no robežas. 

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu