Šodienas redaktors:
Pauls Jānis Siksnis

Iespējama katastrofa: kritiski svarīga Atlantijas okeāna straumju sistēma varētu sabrukt līdz 2030. gadu beigām (2)

Foto: Ole Dor/"Shutterstock"

Jauns Nīderlandē veikts pētījums liecina, ka līdz 2030. gadu beigām varētu sabrukt kritiski svarīga Atlantijas okeāna straumju sistēma, kas ietekmē laikapstākļus visā pasaulē. Šāds iznākums novestu pie visas planētas mēroga katastrofas un būtiskām klimata pārmaiņām, vēsta raidsabiedrība CNN. 

Vairāki pēdējos gados veikti pētījumi prognozējuši, ka Atlantijas meridionālā cirkulācija jeb AMOC agrāk vai vēlāk varētu sabrukt. Tomēr jaunajā pētījumā secināts, ka šis sabrukums varētu notikt laika periodā no 2037. līdz 2064. gadam. 

"Tas ir patiešām satraucoši," sacīja Utrehtas universitātes jūras un atmosfēras pētnieks un viens no pētījuma līdzautoriem Renē van Vestens. 

"Antropogēno klimata pārmaiņu negatīvās blakusparādības – intensīvs karstums, plūdi, sausums un citas – joprojām turpināsies," viņš sacīja CNN. "Bet, ja notiek arī AMOC sabrukums ... klimats būs vēl izkropļotāks." 

Līdzīgi kā konveijera lente, AMOC ievelk siltu virszemes ūdeni no Zemes dienvidu puslodes un tropiem un ieplūdina to aukstajā Ziemeļatlantijā. Aukstāks un sāļāks ūdens pēc tam pagrimst un plūst uz dienvidiem.

Šis mehānisms dažas dienvidu puslodes daļas pasargā no pārkaršanas un dažas ziemeļu puslodes daļas no pārmērīga aukstuma, vienlaikus izplatot barības vielas, kas jūras ekosistēmās uztur dzīvību. 

AMOC sabrukums daļu pasaules atstātu neatpazīstamu.

Sabrukumam sekojošajos gadu desmitos Arktikas ledus sāktu virzīties uz dienvidiem un pēc 100 gadiem nonāks līdz pat Anglijas dienvidu krastam.

Eiropas un Ziemeļamerikas vidējā temperatūra samazinātos, laiks kļūtu aukstāks arī dažās ASV daļās. Amazones lietusmežos būtu manāma pilnīga gadalaiku maiņa: tagadējo sauso sezonu aizstātu lietainie mēneši un otrādi.

Secinājumu izstrādē Utrehtas zinātnieki ar vismodernāko modeļu palīdzību pirmo reizi noteica kādu Dienvidatlantijas okeāna apgabalu kā optimālo cirkulācijas izmaiņu monitorēšanas un novērojumu datu pielietošanas vietu.

Lai nostiprinātu iepriekšējās prognozes par to, kad AMOC varētu sasniegt savu lūzuma punktu, zinātnieki konkrētajā vietā izpētīja ūdens sāļuma līmeni un temperatūru. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu