Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

ISW: "Vagneriešu" zaudējumi Mali var ietekmēt fronti Ukrainā

Foto: AP/Scanpix

Algotņu grupējuma "Vagner" krievu kaujinieki nesen cieta milzīgus zaudējumus Mali, tāpēc tagad Kremlim nepieciešama masveida aizvietošana Āfrikā, kas nozīmētu Krievijas Aizsardzības ministrijas Āfrikas korpusa karavīru atvilkšanu no Harkivas apgabala frontes, ziņo igauņu raidsabiedrība ERR, atsaucoties uz ASV Kara studiju institūtu (ISW).

Daļa Āfrikas korpusa nesen tika nosūtīta uz Ukrainas Harkivas apgabalu, lai papildinātu Krievijas okupantu armijas spēkus.

Kā ziņo ISW, vairāki kritiski noskaņoti Krievijas kara blogeri apgalvo, ka Krievijas Aizsardzības ministrija drīzāk priecājas par "vagneriešu" zaudējumiem un, iespējams, izmantos šo situāciju kā ieganstu, lai izbeigtu "vagneriešu" aktivitātes Sāhelas reģionā un tos pilnībā aizstātu ar Aizsardzības ministrijas Āfrikas korpusa vienībām.

Blogeri atsaucas uz anonīmiem avotiem Krievijas administrācijā, kas apstiprinājuši šādas iespējamās izmaiņas. Vienlaikus tiek pieļauts, ka kaujinieki tiks nomainīti visā tā sauktajā Sāhelas trijstūrī - Mali, Nigērā un Burkinafaso.

Tomēr saskaņā ar ISW sniegto informāciju Āfrikas korpusam pašlaik trūkst resursu, lai pilnībā aizstātu "vagneriešus", jo īpaši Mali. Iespējams, tas ir saistīts ar to, ka daļa Āfrikas korpusa nesen tika pārcelta uz Harkivas apgabalu, un tagad veidojas situācija, ka viņus varētu pilnībā izvest no Ukrainas.

Plaša mēroga "vagneriešu" nomaiņa pēc nesen ciestajiem lielajiem zaudējumiem, visticamāk, izraisītu dažu Āfrikas korpusa kaujinieku pārvietošanu no Ukrainas. Krievijas Aizsardzības ministrija, iespējams, šobrīd neuzskata par prioritāti pilnīgi nomainīt "vagneriešus" Mali un citviet Sāhelā, teikts ISW ziņojumā.

Portāls "Apollo.lv" ziņoja, ka pēc trīs dienu intensīvām kaujām reģionā pie Alžīrijas robežas tuaregu separātistu vadītā koalīcija aizvadītajā svētdienā pasludināja plašu uzvaru pār Mali armiju un tās sabiedrotajiem no Krievijas, ko veido algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieki.

"Mūsu spēki sestdien izlēmīgi likvidēja ienaidnieka kolonas," paziņoja CSP-DPA alianses preses pārstāvis Mohameds Elmauluds Ramadāns.

Viņš piebilda, ka ir iznīcināts un konfiscēts daudz ieroču un aprīkojuma, kā arī ir saņemti gūstekņi.

Ukrainas ziņu aģentūra "Ukrinform" svētdien vēstīja, ka CSP-PSD sociālajā platformā "X" ir piedāvājusi Ukrainas pusei nodot sagūstītos "vagneriešus".

"Mēs, CSP-DPA bruņotie spēki, vēlamies paust savu solidaritāti jūsu cīņai pret krievu noziedzniekiem. Esam sagūstījuši daudz "Vagner" algotņu, un vēlamies šos gūstekņus nodot jums kā atbalsta un solidaritātes apliecinājumu. Tāda žesta nolūks ir palīdzēt jūsu cīņā par taisnīgumu un brīvību," pausts alianses paziņojumā.

Rietumāfrikas valsts hunta, kas 2020.gada apvērsumā nāca pie varas, ir apņēmusies atkarot visu valsts teritoriju no separātistiem un džihādistiem, jo īpaši neatkarības bastionā valsts ziemeļos Kidalā.

Ceturtdien sākās intensīvas kaujas starp Mali armiju un separātistiem Tinzauatēnā Mali ziemeļos, kur pēdējo desmit gadu laikā koncentrējušās daudzas armijas un separātistu kaujas.

Mali armija reti ziņo par saviem zaudējumiem kaujās. Huntas un bruņoto grupējumu darbības rezultātā Mali vairs gandrīz nav atlikuši neatkarīgi avoti informācijai par militāriem jautājumiem.

Lai gan tradicionāli Mali ir veidojusi alianses ar bijušo koloniālo lielvaru Franciju, hunta izvēlējusies ciešas attiecības ar Krieviju un ir izmantojusi Krievijas specdienestu kontrolēto "Vagner" algotņu pakalpojumus.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu