Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Medijs: Ukrainā nogādāti pirmie F-16 iznīcinātāji (2)

Foto: Reuters/ScanPix

Ukraina saņēmusi pirmo piegādi ar ceturtās paaudzes iznīcinātājiem F-16, vēsta ASV izdevums "Bloomberg".

Šīs ziņas nāk gadu pēc tam, kad aizvadītajā NATO samitā Viļņā tika izveidota "iznīcinātāju koalīcija" ar Dāniju un Nīderlandi priekšgalā. 

Kijiva vēl nav apstiprinājusi šīs ziņas.  

Kijiva saņems vismaz 79 iznīcinātājus F-16 no Dānijas, Nīderlandes, Beļģijas, un Norvēģijas. Piegādes turpināsies turpmāko gadu laikā. 

Pēc avotu teiktā, Ukrainas Rietumu partneriem bija nolūks nosūtīt pirmos iznīcinātājus līdz jūlija beigām, un šis termiņš ir izpildīts. Pagaidām Ukraina ir saņēmusi nelielu skaitu lidmašīnu, norāda "Bloomberg".

Tomēr saskaņā ar "Bloomberg" sarunu partneru teikto, joprojām nav skaidrs, vai apmācītie ukraiņu piloti varēs nekavējoties sākt lidot ar F-16, vai arī šis process prasīs vairāk laika.

"Lai gan mērogs joprojām ir neliels, lidmašīnu nodošanai laika gaitā vajadzētu palīdzēt Kijivai izveidot spējas, lai kaitētu Krievijas gaisa spēku pārsvaram," raksta "Bloomberg".

"Iznīcinātāju" koalīcija arī apņēmās palīdzēt apmācīt ukraiņu pilotus un tehnisko personālu darboties ar lidmašīnām. 

Ukraina iznīcinātājus ir lūgusi jau kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma 2022. gadā. Lai gan daži aizsardzības eksperti neuzskata, ka F-16 būtiski mainīs kara gaitu, šīs lidmašīnas var stiprināt Ukrainas pretgaisu aizsardzību un pasargāt iedzīvotājus no Krievijas uzlidojumiem.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis nesen norādīja, ka Ukrainai nepieciešami 128 Rietumu iznīcinātāji, piemēram, F-16, lai Ukrainas spēki gaisā būtu līdzvērtīgi Krievijas.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu