Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Herisa būs vienīgā prezidenta amata pretendente demokrātu balsojumā

Kamala Herisa.
Kamala Herisa. Foto: Reuters/ScanPix

ASV viceprezidente Kamala Herisa ir vienīgā pretendente, kas kvalificējusies cīņai par Demokrātu partijas prezidenta amata kandidāta nomināciju, 30. jūlijā paziņoja Demokrātu nacionālā komiteja (DNC).

Lai gan neviens cits nozīmīgs demokrāts nebija izteicis plānus mest izaicinājumu Herisai, DNC paziņojums oficiāli paver viceprezidentei ceļu uz bezkonkurentu cīņu par savas partijas nomināciju tikai deviņas dienas pēc tam, kad no cīņas bija izstājies prezidents Džo Baidens un bija radusies vakance demokrātu vēlēšanu piedāvājumā.

Par Herisu tagad būs jābalso partijas nacionālā konventa delegātiem, kas oficiāli apstiprinās kandidātu jaunā tiešsaistes balsošanas procedūrā, ko partija pieņēma pagājušajā nedēļā.

Balsošana sāksies 1.augustā un noslēgsies 5.augustā, teikts paziņojumā.

Saskaņā ar ziņu aģentūras "Associated Press" aplēsēm Herisa ir konventa delegātu pārliecinoša vairākuma izvēle, lai nomainītu Baidenu kā partijas kandidātu prezidenta amatam un novembrī balsojumā stātos pretī republikāņu kandidātam eksprezidentam Donaldam Trampam.

Saskaņā ar partijas noteikumiem kandidāts kvalificējas cīņai par nomināciju, iesniedzot notariāli apstiprinātu kandidāta deklarāciju, izpildot juridiskās prasības, lai kļūtu par prezidentu, un iegūstot vismaz 300 delegātu elektroniskos parakstus, turklāt minimālajā skaitā 300 tiek ieskaitīti ne vairāk kā 50 paraksti no vienas delegācijas.

DNC paziņoja, ka 3923 delegāti ir iesnieguši lūgumrakstus, lai izvirzītu Herisu.

Neraugoties uz pirmstermiņa balsojumu par kandidāta izvēli, delegāti joprojām pulcēsies, kā plānots, augusta beigās Čikāgā gaidāmajā demokrātu nacionālajā konventā.

Partija rīkos balsojumu pēc saraksta pa štatiem konventa zālē, kam sekos Herisas un viņas viceprezidenta amata kandidāta runas, oficiāli apliecinot, ka pieņem izvirzīšanu amatiem.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu