Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

FIB apstiprina – Trampam atentātā trāpījusi lode

Foto: AFP/SCANPIX

Bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam pret viņu vērstā atentāta laikā tiešām trāpījusi lode vai tās fragments, piektdien apstiprināja ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), izbeidzot šaubas par Trampa gūtā ievainojuma raksturu.

"Bijušajam prezidentam Trampam ausī trāpīja lode - vesela vai sadalījusies mazākos fragmentos, kura bija izšauta no mirušā aizdomās turētā šautenes," paziņoja FIB.

Trampa auss bija asiņaina pēc tam, kad viņš 13.jūlijā tika ievainots vēlēšanu kampaņas mītiņā Pensilvānijas štata Batleras pilsētā. FIB atzina šo uzbrukumu, kurā šāvējs izšāva astoņas lodes, par slepkavības mēģinājumu.

Tomēr FIB direktors Kristofers Rejs trešdien bija paziņojis ASV kongresmeņiem, ka esot šaubas par to, "vai viņam (Trampam) ausī trāpījusi lode vai šrapnelis".

Pēc jaunā FIB paziņojuma piektdien Tramps savā sociālo mediju platformā "Truth Social" atstāja ierakstu: "Es pieņemu, ka tā ir labākā atvainošanās, kādu mēs saņemsim no direktora Reja, bet tā ir pilnībā pieņemta!"

Tramps pirms tam piektdien platformā "Truth Social" ievietoja sava bijušā Baltā nama ārsta Ronija Džeksona vēstuli. "Nav pilnīgi nekādu pierādījumu, ka tas bijis kaut kas cits, nevis lode," rakstīja Džeksons, kurš tagad ir republikāņu kongresmenis no Teksasas.

Atentāta laikā arī tika nošauts 50 gadus vecs ugunsdzēsējs un nopietni ievainoti divi mītiņa dalībnieki. Uzbrucēju, kurš atradās uz līdzās esošās ēkas jumta, nošāva Slepenā dienesta aģenti.

Pēc šī uzbrukuma Tramps ir izmantojis to savā vēlēšanu kampaņā, paziņojot pūlim Mičiganas štatā, ka viņš "saņēma lodi par demokrātiju".

Republikāņu nacionālajā konventā, kur Tramps tika izvirzīts par prezidenta vēlēšanu kandidātu, viņš aprakstīja uzbrukumu, sakot: "Dievs ir manā pusē."'

Trampa mītiņos pēc šī atentāta daudzi viņa atbalstītāji ir sākuši valkāt apsēju uz labās auss.

Tramps ceturtdien noraidīja Reja teikto un apsūdzēja viņu politiskā partejismā. "Tā, diemžēl, bija lode, kas trāpīja man ausī, un trāpīja smagi. Tas nebija stikls, tas nebija šrapnelis," sacīja Tramps.

Laikraksta "New York Times" veiktas izmeklēšanas ziņojumā, kas publicēts piektdien, bija teikts, ka "ložu trajektoriju, videomateriāla, fotogrāfiju un audio detalizēta analīze (..) stingri vedina uzskatīt, ka Trampu skāra pirmā no astoņām lodēm, kuras raidīja šāvējs".

Trampa kampaņa nav publiskojusi viņa tagadējā ārsta ziņojumus, bet to vietā ir citējusi bijušo Baltā nama ārstu Džeksonu, kurš ir Trampa politiskais sabiedrotais.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu