Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

VIDEO "Vēl nav par vēlu." Baltkrievijā uz nāvi notiesātais vācietis televīzijā lūdz palīdzību

Foto: Ekrānuzņēmums no video/Novaya Gazeta Europe/"X"

Vācijas pilsonis Riko Krīgers, kuram 2024. gada jūnijā Baltkrievijā tika piespriests nāvessods, valsts kontrolētā televīzijas kanālā caur asarām lūdzis Vācijas valdību iesaistīties viņa lietā, vēsta Lielbritānijas izdevums "The Guardian".

"Šolca kungs, lūdzu, es joprojām esmu dzīvs… vēl nav par vēlu," palīdzību Vācijas kancleram no cietuma kameras rokudzelžos vācu valodā lūdza Krīgers. 

"Šī bija lielākā kļūda manā dzīvē. Es, bez šaubām, atzīstu savu vainu," televīzijas pārraidē sacīja Krīgers. Vairākos brīžos 17 minūšu garās televīzijas programmas laikā viņš raudāja.

"Laiks ir pret mani. Viņi jebkurā brīdī var izpildīt sodu. Katru sekundi nožēloju izdarīto," sacīja Krīgers, piebilstot, ka nezina, kāpēc Vācijas valdība nepieliek lielākas pūles, lai iejauktos viņa lietā.

Baltkrievijas Ārlietu ministrija 20. jūlijā paziņoja, ka Minska ar Berlīni veic "konsultācijas" par Krīgera likteni.

Saskaņā ar tiesas rīcībā esošajos materiālos ietverto informāciju Krīgers 2023. gada 20. septembrī sazinājies ar Ukrainas Valsts drošības dienestu (SBU) un Kastusa Kalinouska pulku, baltkrievu brīvprātīgo vienību, kas Ukrainā cīnās pret krievu iebrucējiem.

Baltkrievijas totalitārā režīma varasiestādes apgalvo, ka sarunās ar SBU un Kalinouska pulku Krīgers piekritis Baltkrievijas teritorijā veikt sabotāžu.

Ziņots, ka Krīgers Minskā ieradies 2023. gada 2. oktobrī kā tūrists. Izmeklēšanā apgalvots, ka viņš tā gada 5. oktobrī uz dzelzceļa sliedēm novietojis paštaisītas sprāgstvielas, kuras ieguvis no kādas slēptuves, par kuru iepriekš saņēmis informāciju.

Režīma varasiestādes apgalvo, ka sprādzienā nodarīti bojājumi 516 ASV dolāru apjomā, bet tajā neviens necieta.

30 gadus vecais Krīgers slepenā tiesas sēdē, kas notikusi jūnija beigās, ticis atzīts par vainīgu sešu krimināllikuma pantu pārkāpšanā – nelikumīgā šaujamieroču lietošanā, transporta līniju bojāšanā, ekstrēmistiskas organizācijas atbalstīšanā, terorismā, ārvalstu aģenta darbībā un "algotņa darbībā".

Kalinouska pulks izdevumam "Deutsche Welle" norādīja, ka vienībai ar Krīgeru nav nekāda sakara.

Baltkrievija ir vienīgā Eiropas valsts, kur joprojām tiek piespriests nāvessods

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu