Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Iespaidīgi! Baltijas jūrā atrasts kuģa vraks ar 150 gadus vecām šampanieša pudelēm (2)

Foto: Tomasz Stachura/"Facebook"

Polijas ūdenslīdēji Baltijas jūrā atraduši buru kuģi, kas, iespējams, nogrimis pirms vairāk nekā 150 gadiem. Tajā joprojām atradušās šampanieša pudeles, vēsta Polijas ziņu aģentūra PAP. 

Kuģis bijis pārkrauts ar šampanieti, tajā atradās arī minerālūdens. Nirēju grupas "Baltictech" vadītājs Tomašs Stahura. Kuģis, iespējams, nogrima laika periodā no 1850. līdz 1876. gadam.

16 metrus garais kuģis atrodas aptuveni 37 kilometrus uz dienvidiem no Zviedrijas salas Ēlandes.

Ūdenslīdēju komanda sākotnēji domāja, ka 58 metru dziļumā atrastais vraks ir zvejas kuģis un tāpēc nav izpētes vērts. 

Tomēr 2024. gada jūlija vidū viņi vairākas stundas niruši pie nogrimušā kuģa un izdarījuši neticamu atklājumu: "Mēs ieraudzījām vairāk nekā 100 šampanieša pudeles un groziņus ar minerālūdeni māla pudelēs," sacīja Stahura. 

“Baltictech” ir pārliecināti, ka šampanietis un ūdens no nogrimušā buru kuģa nav zaudējuši savu garšu un tos var dzert arī šodien. Tomēr pagaidām krava paliek jūras dibenā.

"Baltictech" par savu atradumu ir informējusi Zviedrijas varasiestādes. Tagad ir jānokārto dokumenti, bet pēc tam krava tiks pacelta virs ūdens. "Tā tur ir gulējusi 170 gadus, lai tā tur guļ vēl kādu gadu," sacīja Stahura.

Ūdenslīdēji norāda, ka saskaņā ar attēlu analīzes rezultātiem minerālūdens, iespējams, ir no Vācijas uzņēmuma "Selters".

"Pateicoties zīmoga formai un vēsturnieku palīdzībai, mēs zinām, ka ūdens sapildīts pudelēs laikā no 1850. līdz 1876. gadam, kas norāda uz iespējamo kuģa nogrimšanas periodu," teica Stahura. Savukārt šampanieti ražojis pazīstamais franču ražotājs "Louis Roederer", jo tā liecina uzrakstu paliekas uz pudeļu korķiem, viņš pastāstīja ziņu aģentūrai DPA.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu