Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Lielvārdes senlatviešu koka pils tomēr tiks saglabāta

Lielvārdes senlatviešu koka pils "Uldevene" veidotājs, īpašnieks mākslinieks Agris Liepiņš.
Lielvārdes senlatviešu koka pils "Uldevene" veidotājs, īpašnieks mākslinieks Agris Liepiņš. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šī gada jūlija sākumā izskanēja bēdu vēsts –  Lielvārdes 12. gadsimta senlatviešu koka pils Uldevene šovasar būs redzama pēdējo reizi – celtnes saimnieks Agris Liepiņš nolēmis, ka to nojauks. Tomēr vasaras izskaņā tapis skaidrs – koka pils Lielvārdē tiks saglabāta, jo to par 15 000 eiro iegādāsies pašvaldība, ceturtdien, 25. jūlijā, vēsta portāls "Ogrenet.lv"

Kā vēsta portāls, par pils saglabāšanu Ogres novada domes sēdē deputāti lēmuši vienbalsīgi. Ogres novada Kultūras un tūrisma pārvaldes vadītāja Marika Zeimule (NA) sēdē atklāja, ka mākslinieks pilī izveidoto ekspozīciju bija novērtējis par 18 600 eiro, taču pašvaldība pārrunu rezultātā ir vienojusies, ka pils ekspozīciju pašvaldība varēs iegādāties par 15 000 eiro.

Portāls vēsta, ka Ogres novada domes ir būtiski saglabāt Uldevena pili galvenokārt tās izglītojošās funkcijas dēļ, kā arī tāpēc, lai saglabātu kultūras mantojumu.

Pašvaldība tagad plāno izstrādāt pils saglabāšanas un uzturēšanas plānu.

Savukārt augusta sākumā dome pieaicinās ekspertus, kas novērtēs pils bojātos koka baļķus, kā arī informēs par baļķu nomaiņas iespējām. Kā ziņo "Ogrenet.lv",  Ogres novada domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (NA) sēdē informēja, ka viņam jau 7.augustā ir plānota tikšanās ar kokapstrādes nozares vadību, lai vienotos par bojāto baļku nomaiņas iespējām. "Pils ir celta no izbrāķētiem baļķiem, ko ziedojuši kokrūpnieki, kuri arī tagad ir gatavi ziedot pilij būvmateriālus," sacīja Helmanis.

Jau ziņots, ka lēmumam par pils nojaukšanu pils saimnieks briedis jau vairākus gadus, bet pirms lēmuma pieņemšanas vajadzēja aiziet pensijā. “Ir pienācis laiks televizoru skatīties,” portālam jokoja Agris.

Liepiņš koka celtni uzbūvējis paša spēkiem, sākot ar 1997. gadu. Tā ir 10.-13. gadsimta pils ideālrekonstrukcija, kurai par pamatu ņemti arheoloģisko izrakumu materiāli no dažādām Latvijas vietām.

Jau ziņots, ka Lielvārdes senlatviešu pils autors jau 2004. gadā draudēja to nojaukt, bet ar domi vēlāk vienojies, ka senlatviešu Uldevena pils Lielvārdē netiks nojaukta.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu