Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Realitātes šova dalībnieks Jaunzēlandē nogalinājis un apēdis gandrīz izmirušu putnu

Foto: Danny Ye/"Shutterstock"

Kāds amerikāņu izdzīvošanas šova "Sacīkstes uz izdzīvošanu" dalībnieks filmēšanas laikā Jaunzēlandē nomedījis un apēdis sevišķi aizsargājamu putnu, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Jaunzēlandes medijiem. 

Šova dalībniekiem lielākoties pašiem jāsadabū pārtika. Tā otrā sezona tika filmēta Jaunzēlandē. 

Nogalinātais putns veka (zināms arī kā maoru vista) lielā daļā Jaunzēlandes ir izmiris un tiek uzskatīts par sevišķi aizsargājamu sugu. Dalībnieks Spensers Džonss kopā ar savu komandas biedru Oliveru Devu astotajā raidījuma sērijā diskvalificēts no šova. 

Džonss apzinājies, ka šo putnu medīt aizliegts. Viņš par to atvainojies, norādot, ka "pieļāva muļķīgu kļūdu" un nebija gatavs "tik milzīgam izsalkumam". 

"Es izrādīju necieņu Jaunzēlandei, un es atvainojos," teica Džonss.

Jaunzēlandes Dabas aizsardzības departaments paziņoja, ka neilgi pēc incidenta tika saņemts raidījuma producentu kompānijas – ASV bāzētās "Original Productions" – pārstāvja brīdinājums.

Departamenta amatpersonas sāka izmeklēšanu, tāpat Džonsam un uzņēmumam izsūtīja rakstisku brīdinājumu. Dienests izmeklēšanas laikā apzinājās, ka incidentu izraisījis raidījuma dalībnieku bads un nogurums.

"Tomēr aizsargājama dzīvnieka nogalināšana un ēšana ir nepieņemama, un uzņēmums ir informēts par nepieciešamību tā šova dalībniekiem ievērot dabas aizsardzības tiesību aktus," Jaunzēlandes televīzijas kanālam "1News" teica departamenta pārstāvis Dilans Sveins.

Lielais un nelidojošais veka ir pazīstams ar savu ņipro un zinātkāro raksturu. 

Klimata pārmaiņu un lielo plēsoņu skaita dēļ tas ir izmiris lielākajā daļā Jaunzēlandes. Tomēr tā medīšana ir atļauta dažās valstij piederošās salās. 

Maksimālais sods par putna nomedīšanu var būt divu gadu cietumsods vai naudas sods 100 000 Jaunzēlandes dolāru (54 701 eiro) apmērā. 

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu