Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Vairāku Brazīlijas haizivju organismos atklāts augsts kokaīna daudzums

Foto: Alex Konon/Shutterstock

Zinātnieki apstiprinājuši, ka vairākām pie Brazīlijas krastiem atrastām haizivīm veikts narkotiku tests. Testa rezultāti uzrādījuši augstu kokaīna koncentrāciju, vēsta raidsabiedrība BBC. 

Jūras biologi pārbaudīja 13 Brazīlijas smailpurnu haizivis, kas tika izņemtas no ūdens netālu no Riodežaneiro krasta. Pārbaudes rezultāti uzrādīja, ka to muskuļos un aknās ir augsts kokaīna līmenis.

Kokaīna līmenis bija 100 reizes augstāks, nekā iepriekš konstatēts līdzīgos pētījumos citos jūras dzīvniekos.

Organizācijas "Oswaldo Cruz Foundation" veiktais pētījums ir pirmais, kas konstatējis kokaīna koncentrāciju haizivīs. Eksperti uzskata, ka kokaīns ūdenī nonāk caur nelegālām narkotiku ražotnēm vai caur narkotiku lietotāju izkārnījumiem.

Augsto narkotiku līmeni varētu būt izraisījuši arī narkotirgoņu ūdenī nomestie kokaīna iepakojumi. Pētnieki gan norāda, ka šāds scenārijs nav tik ticams. 

Leirijas Politehniskās universitātes Jūras un vides zinātņu centra jūras ekotoksikoloģe Sāra Novaisa žurnālam "Science" norādīja, ka atklājumi ir "ļoti svarīgi un satraucoši".

Visas pētījumā iesaistītās haizivju mātītes bija stāvoklī. Eksperti norāda, ka kokaīna ietekme uz augļa veselību nav zināma. 

Vēl nav skaidrs, vai kokaīns maina haizivju uzvedību. Tomēr iepriekšējie pētījumi liecina, ka narkotikas, visticamāk, dzīvniekus ietekmē līdzīgi kā cilvēkus. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu