Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Latvija saņēmusi rājienu no Eiropas Komisijas (2)

Eiropas Savienības un Latvijas karogi.
Eiropas Savienības un Latvijas karogi. Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvija saņēmusi Eiropas Komisijas aizrādījumu, jo, pārņemot Direktīvu par procesuālajām garantijām bērniem, kuri ir aizdomās turētie vai apsūdzētie kriminālprocesā, likumā uz to nav norādīta atsauce, liecina Kultūras ministrijas iesniegtie dokumenti valdībai.

Eiropas Komisija pērn novembrī pieņēmusi formālo paziņojumu pārkāpuma procedūras lietā, kurā norādīts, ka Latvija savos valsts tiesību aktos nav pareizi transponējusi šo direktīvu. Proti, nav ieviesta tās daļa, kas noteic, ka tad, kad dalībvalstis pieņem minētos pasākumus, tajos ietver atsauci uz šo direktīvu vai arī šādu atsauci pievieno to oficiālajai publikācijai.

Kā uzsver Eiropas Komisija, tiesiskās noteiktības princips paredz, ka saskaņā ar Eiropas Savienības normām pieņemtajiem valsts noteikumiem ir jānodrošina pienācīga publicitāte, kas personām, kuras skar minētie noteikumi, dotu iespēju noskaidrot savu tiesību un pienākumu tvērumu konkrētajā jomā, kuru reglamentē Eiropas Savienības tiesības.

Tā kā likumā nav atsauces uz direktīvu, nevar uzskatīt, ka Latvija ir pieņēmusi konkrētās direktīvas transponēšanas aktu un ir pabeigusi tās pārņemšanas pasākumus, norāda Komisija.

Līdz ar to valdība otrdien vienojās papildināt likumu "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" ar informatīvu atsauci uz šo direktīvu. Gala vārdu par šiem grozījumiem teiks Saeima.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu