Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Vairākos sociālās aprūpes centros cels pakalpojumu cenas (1)

Foto: Paula Čurkste/LETA

Valdība otrdien atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) ieceri pārskatīt tās pakļautībā esošo valsts sociālās aprūpes centru (VSAC) sniegto maksas pakalpojumu cenas un klāstu, tostarp palielinot cenas par uzturēšanos SAC.

Piemēram, pašlaik par personas izmitināšanu vienvietīgā istabā SAC "Rīga" ir jāmaksā 36 eiro dienā, bet divvietīgā istabā - 33 eiro dienā. Jaunais cenrādis paredz šīs maksas palielināt līdz attiecīgi 41,50 un 39 eiro dienā.

Ilgstošās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā nodrošina pilnu aprūpi un sociālo rehabilitāciju personai, kura vecuma vai veselības stāvokļa dēļ nespēj sevi aprūpēt, kā arī bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem mājokli. Institūcijas sniedz ne tikai ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, bet arī atsevišķu, uz bērnu ar ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem, tai skaitā ar kombinētiem smagiem un ļoti smagiem garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem attīstību vērstus maksas pakalpojumu veidus.

LM norāda, ka patlaban noteikto maksas pakalpojumu cenas, arvien augošā preču un pakalpojumu izmaksu pieauguma ietekmē, neatbilst faktiskajām izmaksām, līdz ar to ir jānosaka jauni maksas pakalpojumu izcenojumi. Pieaugušas ēdināšanas izmaksas, sadārdzinājušies mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, mājokļa īres maksa, ūdensapgāde un citi.

Piemēram, psihologa konsultācijas cena VSAC "Rīga" pieaugs no 40 līdz 49,7 eiro, bērna izmitināšana ar sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju VSAC "Kurzeme" maksās 72,72 eiro dienā vienam cilvēkam līdzšinējo 56,37 eiro vietā.

Tāpat LM vērtējumā ir jāpārskata noteiktais maksas pakalpojumu klāsts, izslēdzot tos maksas pakalpojumu veidus, kuri netiek pieprasīti vai sniegti.

Paredzēts, ka izmaiņas no 1.augusta skars VSAC "Kurzeme", VSAC "Latgale", VSAC "Rīga" un VSAC "Zemgale".

Piemēram, vietu un pieprasījuma trūkuma dēļ nebūs pieejams maksas pakalpojums - pilngadīgas personas izmitināšana ar pilnu sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju ar trim un vairāk vietām istabā VSAC "Rīga". Tāpat nebūs pieejams maksas pakalpojums - bērna izmitināšana ar diennakts sociālo aprūpi un sociālo rehabilitāciju bērniem ar smagiem funkciju traucējumiem VSAC "Kurzeme", tai skaitā atelpas brīža pakalpojums VSAC "Kurzeme". Vēl VSAC "Kurzeme" nebūs pieejami maksas ēdināšanas pakalpojumi darbiniekiem - pirmais un otrais ēdiens.

LM skaidro, ka minētie maksas pakalpojumi paredzēti VSAC klientiem, kuri pakalpojumu apmaksā no pašu līdzekļiem vai par kuru pakalpojumiem pilnībā vai daļēji maksā pašvaldība vai klientu viesi, kā arī iestāžu darbiniekiem paredzētie pakalpojumi.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu