Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Jātiek galā ar emocijām labāk, nekā mēs to izdarījām." Banki par basketbolistu sniegumu OS kvalifikācijas turnīrā

Luka Banki
Luka Banki Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlasei Rīgā notikušajā olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā bija labāk jātiek galā ar emocijām, intervijā aģentūrai LETA secināja valstsvienības galvenais treneris Luka Banki.

Latvijas vīriešu basketbola izlasei šomēnes ar neveiksmi noslēdzās mēģinājums izcīnīt ceļazīmi uz Parīzes olimpiskajām spēlēm, izšķirošajā mačā pārliecinoši zaudējot Brazīlijai.

Banki uzsvēra, ka pēdējā zaudējumā nevaino spiedienu no apkārtējās vides, taču Latvijas basketbolistu sniegumu lielākoties ietekmējis nogurums.

"Visi labprāt nonāktu olimpiskajās spēlēs, labprāt vēlreiz parādītu veiksmīgu sniegumu savu līdzjutēju priekšā. Domāju, ka mums bija labi mači pret Gruziju un Kamerūnu. Diemžēl nevarējām to demonstrēt pret Filipīnām un Brazīliju," teica treneris.

"Spiediens radīja vilšanos un varēja redzēt, ka komanda brīžiem ir neierasti nervoza. Tas ir dabīgi, jo nevienam nepatīk zaudēt, jo īpaši mājās. Tas nepatīk šai komandai, kas aizvadījusi veiksmīgus pēdējos trīs gadus. Zaudējumi ir daļa no ceļa, tāpēc ir jātiek galā ar emocijām labāk, nekā mēs to izdarījām," turpināja Banki.

Nākamgad Rīgā norisināsies Eiropas čempionāta finālturnīrs. Banki norādīja, ka spiediens, ko varētu radīt šis turnīrs, ir daļa no basketbolistu ikdienas, kas tikai palīdzēs sasniegt labāku rezultātu.

"Ja vēlamies būt pasaules ranga labāko sešiniekā un gribam, lai mūs pieskaita vienai no pasaules labākajām izlasēm, mums jāsaskaras ar spiedienu. Atrodoties turnīra tabulas lejasdaļā un visiem zaudējot, nekāda spiediena nav. Tā ir izvēle dzīvē. Uzskatu, ka mums patīk atrasties tajā sabiedrībā un censties piepildīt gaidas," izcēla Banki.

Treneris skaidroja, ka potenciālais spiediens nedrīkst ietekmēt Latvijas izlases spēlētāju attiecības ar līdzjutējiem, medijiem un sponsoriem, jo ar valstsvienības palīdzību tiek popularizēts basketbols visā Latvijā.

"Tā ir daļa no procesa. Tas ir sports, taču tajā pat laikā tas ir izklaides bizness. Nacionālā izlase pieder visiem - valstij, tautai, līdzjutējiem. Visiem! Ir jābūt sasniedzamiem. Mēs nevaram pamest kalna galotni un norobežoties. Neaizmirstiet, ka tajā līdzjutēju pūlī var būt arī bērni, kuri nākotnē būs izlases spēlētāji," stāstīja Banki.

"Basketbolam ir jāaug popularitātē. Diemžēl nav vietējā čempionāta, kas pulcē daudz fanu, bet vismaz ir valstsvienība, kas piepilda arēnas. Esam uz laba ceļa, lai popularizētu basketbolu, un to arī darīsim," viņš piebilda.

Latvijas vīriešu basketbola izlase līdz šim olimpiskajās spēlēs piedalījusies vien 1936.gadā Berlīnē. Sieviešu valstsvienība cīnījās 2008.gada Pekinas olimpisko spēļu turnīrā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu