Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

ASV pirmo reizi nosūta kodolbumbvedējus uz Somiju. Notiks mācības pie Krievijas robežas

Foto: EPA/Scanpix

ASV starpkontinentālie stratēģiskie bumbvedēji pirmo reizi veikuši mācību lidojumu Somijā pie Krievijas robežas. Par to sociālo tīklu vietnēs paziņojis Somijas Aizsardzības spēku preses dienests.

"Svētdien, 21. jūlijā, Somijas gaisa telpā lidoja divi ASV bumbvedēji B-52 Stratofortress. Lidojumi bija daļa no mācību pasākumiem. Bumbvedējus atbalstīja trīs ASV degvielas uzpildes lidmašīnas," teikts armijas preses dienesta paziņojumā, kas publicēts sociālajā tīklā "X".

Degvielas uzpildes lidmašīnas Somijā ieradās no Polijas un atceļā pārlidoja pāri Helsinkiem.

Norvēģu laikraksts "The Barents Observer" vēsta, ka B-52, kas devās uz ziemeļiem Lapzemes virzienā, no dienvidrietumiem pietuvojās Kolas pussalai, cik vien tuvu tas bija iespējams. Tur bumbvedēji veica apli un atkal atgriezās uz dienvidiem.

Lidmašīnu piloti varēja redzēt gandrīz visu Kolas pussalu, kur izvietotas Krievijas zemūdenes, kā arī Oļeņas lidlauku, no kura, lai uzbruktu Ukrainai, parasti paceļas stratēģiskie bumbvedēji Tu-95MS.

ASV lidmašīnas, kas lidoja cauri Somijai, pavadīja vairāki Somijas gaisa spēku F/A–18.

"Šī ir normāla sadarbība, kas tiek īstenota NATO dalībvalsts teritorijā, un tā demonstrē kopējās aizsardzības un atturēšanas pamatus," mācību lidojumus komentēja Somijas aizsardzības ministrs Anti Hekenens.

Latvijas aizsardzības ministra Andra Sprūda ieraksts sociālajā tīklā "X" liecina, ka ASV stratēģiskie bumbvedēji B-52 šodien veikuši treniņlidojumu arī Latvijas gaisa telpā.

Tikmēr Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienests paziņoja, ka tas ir pamanījis ASV lidmašīnas virs Barenca jūras, un tika paceltas divas lidmašīnas, lai identificētu mērķus.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu