Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Hakeri ieguvuši piekļuvi simtiem Ukrainas "Telegram" kanālu un publicējuši aicinājumus "nolikt ieročus" (1)

Foto: Silas Stein/dpa/picture-alliance

Naktī uz 21. jūliju hakeri vairākos simtos "Telegram" kanālu izplatīja ziņas, kas  saistītas ar Krievijas pilna mēroga iebrukumu Ukrainā, vēsta "Meduza".

Ieraksti sākās ar vārdiem "Mums būs jāizdzēš šī ziņa..." un "Es zinu, ka daudzi cilvēki ir abonējuši manu kanālu...".

Ziņojumos bija "vēstījumi, kas vairākkārt izskanējuši Krievijas propagandas medijos". Jo īpaši tajos Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tiek apsūdzēts kara sākšanā. Vēstījumos Ukraina tiek aicināta "nolikt ieročus" un "izvēlēties dialoga un sapratnes ceļu".

Mediju konsultants Igors Paļčikovskis pastāstīja, ka pirmie šādi ziņojumi parādījās "Times of Ukraine" kanālā, kam ir vairāk nekā 1,5 miljoni abonentu, aptuveni pulksten 3.30, bet pēc tam ziņas tika publicētas arī citos kanālos.

Paļčikovskis sacīja, ka saskaņā ar "TGStat" dienesta datiem ziņojumi parādījās 1964 kanālos. Lielākā daļa no tiem bija Krievijas kanāli, galvenokārt ar nelielu auditoriju, bet 273 bija ukraiņu kanāli.

Pēc eksperta domām, starp kanāliem bija "Īstā Kijiva" ("Реальний Київ") ar 1,2 miljoniem abonentu un "Visu redzošā ACS Ukraina" ("Всевидящее ОКО Украина") ar 1,1 miljonu abonentu, kā arī daži Ukrainas reģionu kanāli. Savukārt "Durova kods" ("Код Дурова") raksta, ka lielākā daļa kanālu, kuros parādījās ziņas, bijuši ukraiņu valodā.

Ziņojumi tika masveidā izsūtīti pa kanāliem, izmantojot Krievijas automātiskās izsūtīšanas robotu "FleepBot". "FleepBot" pārstāvji solījuši sazināties ar tiesībaizsardzības iestādēm, "lai vainīgie tiktu sodīti".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu