Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Ukrainas sankcijas pret "Lukoil" var radīt nopietnu degvielas krīzi Ungārijā (5)

Foto: AFP/SCANPIX

Ungārijai draud nopietna degvielas krīze kopš Ukraina nolēma aizliegt "Lukoil" naftas tranzītu caur savu teritoriju, ziņo igauņu raidorganizācija ERR.

Jūnijā Ukraina pārtrauca naftas piegādes uz Centrāleiropu pa "Lukoil" piederošo naftas vadu. Aizliegums neskar citus Krievijas naftas eksportētājus.

Aizliegums ir radījis problēmas Ungārijai, kas ir atkarīga no 70% Krievijas naftas, no kuras pusi importēja "Lukoil", raksta izdevums "Politico".

Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sijārto pēc Ukrainas lēmuma sacīja, ka tas var apdraudēt Ungārijas enerģētisko drošību.

"Ukrainas varas iestādes izrādīja vēlmi rast risinājumu, taču tagad šī vēlme ir zudusi," viņš sacīja.

Šonedēļ Sijārto tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un paziņoja, ka ir sāktas sarunas ar Krieviju, lai rastu alternatīvus veidus, kā Krievijas nafta varētu nokļūt Ungārijā.

Eksperti uzskata, ka situācija Ungārijā ir nopietna – ja netiks rasts risinājums, energoresursu cenas valstī dažu nedēļu laikā varētu strauji pieaugt, apdraudot elektroapgādes drošību.

Ungārijai ir valsts naftas krājumi, kuru vajadzētu pietikt trim mēnešiem.

Eiropas Parlamenta deputāte no Ukrainas Inna Sovsuna sacīja, ka tranzīta aizlieguma mērķis ir nepieļaut, ka Krievija izmanto naftas pārdošanu, lai finansētu savu kara iekārtu, kas iznīcina dzīvības Ukrainā. Vienlaikus viņa arī norādīja, ka daļēji šis solis ir mēģinājums panākt, lai Ungārija mainītu savu viedokli par ieroču piegādēm Ukrainai, pret kurām Ungārija ir iebildusi.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK), kā arī Zviedrija, Somija, Polija un Baltijas valstis nule paziņojušas par nodomu boikotēt Ungārijas prezidentūru, reaģējot uz Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna vizītēm Maskavā un Pekinā.

10.jūlijā 25 ES dalībvalstis kritizēja Ungāriju par tās diplomātiskajām iniciatīvām saistībā ar Ukrainu, skaidrojot, ka Orbāna rīcība nav savienojama ar bloka rotējošās prezidentūras vadīšanu. 

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu