Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

ASV no cietuma atbrīvo sievieti, kura 43 gadus pavadīja ieslodzījumā par noziegumu, ko nebija izdarījusi (2)

Cietums.
Cietums. Foto: Dan Henson/Shutterstock

ASV Misūri štatā no ieslodzījuma atbrīvota 64 gadus vecā Sandra Hemme, kura cietumā pavadīja 43 gadus par slepkavību, ko nebija izdarījusi, ziņo aģentūra "Associated Press". 

Hemmei par vietējās bibliotekāres slepkavību 1980. gadā tika piespriests mūža ieslodzījums. Vienīgais pierādījums bija pašas Hemmes atzīšanās.

Slepkavības paveikšanā viņa atzinās psihiatriskajā slimnīcā, atrodoties trankvilizatoru ietekmē.

Viņas liecības galvenokārt bija veidotas no īsām, aprautām, pārsvarā no viena vārda veidotām atbildēm uz izmeklētāju jautājumiem.

Lietas pārskatīšanas laikā tiesa nolēma, ka šādu atzīšanos nevar uzskatīt par pierādījumu.

Tiesa arī norādīja, ka izmeklēšanā netika ņemti vērā pierādījumi, kas norādīja uz citu aizdomās turamo – policistu, kura automašīna nozieguma dienā tika redzēta pie noslepkavotās sievietes mājas un kura auskari vēlāk tika atrasti viņas mājās. Šis policists nomira 2015. gadā.

Lēmums par Hemmes atbrīvošanu pieņemts jau jūnijā, taču štata prokurors pret to iebilda. Viņš apstrīdēja lēmumu par atbrīvošanu vispirms apelācijas tiesā un pēc tam štata Augstākajā tiesā (abas apelācijas tika noraidītas), kā arī personīgi piezvanīja cietuma priekšniekam un aizliedza viņam atbrīvot Hemmi. Sieviete tika atbrīvota tikai pēc tam, kad prokuroram draudēja apsūdzība par necieņu pret tiesu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu