Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Miris Vjetnamas līderis Ngujens Fu Čongs

Foto: Reuters/ScanPix

Vjetnamas Komunistiskās partijas ģenerālsekretārs Ngujens Fu Čongs, kurš uzskatāms par komunistu pārvaldītās valsts līderi, piektdien miris 80 gadu vecumā, paziņoja viņa vadītā partija.

Partijas paziņojumā teikts, ka Ngujens, kurš vadīja partiju no 2011.gada, miris "no vecuma un nopietnas slimības" kara hospitālī Hanojā.

Dienu pirms viņa nāves partija paziņoja, ka Ngujens nodos varas grožus valsts prezidentam un bijušajam sabiedriskās drošības ministram To Lamam, kurš ilgi bija uzskatīts par pretendentu uz valsts galveno amatu.

Šajā paziņojumā bija teikts, ka Ngujens fokusēsies uz ārstēšanos no nenosaukta medicīniska stāvokļa.

Piektdien netika sniegtas sīkākas ziņas par līdera slimību, bet partija paziņoja, ka vēlāk nāks klajā ar "īpašu paziņojumu par bēru organizēšanu nacionālā līmenī".

Ngujens ir pirmais Vjetnamas Komunistiskās partijas ģenerālsekretārs, kurš miris šajā amatā kopš 1986.gada, kad nomira toreizējais ģenerālsekretārs Le Zuans, kurš bija komunistu režīma dibinātāja Ho Ši Mina ieroču biedrs.

Viņš ir arī pirmais līderis, kurš ieņēmis partijas ģenerālsekretāra amatu trīs termiņus pēc kārtas pēc valsts ekonomikas liberalizācijas 1986.gadā.

ASV prezidents Džo Baidens nosauca Ngujenu par "dziļu attiecību aizstāvi" starp amerikāņu un vjetnamiešu tautām, un sacīja, ka abas valstis ir lielākā drošībā Ngujena veicinātās abpusējās draudzības dēļ.

Krievijas diktators Vladimirs Putins nosauca Ngujenu par Krievijas "patiesu draugu".

Līdzjūtības apliecinājumus sakarā ar Ngujena nāvi izteica Ķīnas komunistu partija un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu