Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Izraēlas kolonizācijas politika pārkāpj starptautiskās tiesības, uzsver ICJ (4)

Foto: AFP/SCANPIX

Ar Izraēlas īstenoto okupēto palestīniešu teritoriju kolonizācijas politiku un šo teritoriju dabas resursu izmantošanu tiek pārkāptas starptautiskās tiesības, teikts ANO Starptautiskās tiesas (ICJ) piektdien pieņemtajā nesaistošajā viedoklī.

"Izraēlas veiktā kolonistu pārvietošana uz Rietumkrastu un Jeruzalemi, kā arī tas, ka Izraēla uztur viņu klātbūtni, ir pretrunā ar Ceturtās Ženēvas konvencijas 49.pantu," teikts ICJ 15 tiesnešu paneļa viedoklī.

Arī dabas resursu izmantošana neatbilst Izraēlas saistībām, kas tai atbilstoši starptautiskajām tiesībām ir kā okupācijas varai, norādīja tiesa.

Tiesas prezidents Navafs Salams piektdienas sesijā nolasīja tiesas viedokli pilnā apjomā.

Kaut arī ICJ viedoklis nav saistošs, ar to starptautiskais politiskais spiediens uz Izraēlu tiek palielināts.

Tiesai argumentus iesniedza rekorddaudz valstu - 52.

2022.gadā ANO Ģenerālā Asambleja lūdza ICJ noteikt - kādas ir Izraēlas īstenotās šo teritoriju okupācijas juridiskās sekas.

Izraēla pārņēma kontroli pār Rietumkrastu, Gazas joslu un Austrumjeruzalemi 1967.gada Sešu dienu kara laikā.

Izraēla atstāja Gazas joslu 2005.gadā, bet turpina kontrolēt Gazas joslas sauszemes un jūras robežas, kā arī tās gaisa telpu.

Izraēlas kolonistu skaits Rietumkrastā, kas atrodas starp Izraēlas centrālo daļu un Jordāniju, ir pieaudzis līdz aptuveni pusmiljonam. Ieskaitot anektēto Austrumjeruzalemi, šis skaitlis sasniedz 700 000.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu