Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Slovākija nolemj neboikotēt Ungārijas Eiropas Savienības prezidentūru (1)

Foto: AP/Scanpix

Slovākija neboikotēs aktivitātes, ko Ungārija veic, pildot Eiropas Savienības (ES) rotējošās prezidentūras pienākumus, apliecinājis Slovākijas prezidents Peters Pelegrīni.

Pēc ceturtdien Budapeštā notikušās tikšanās ar Ungārijas prezidentu Tamāšu Šujoku Slovākijas prezidents apliecināja, ka Slovākijas valdības pārstāvji piedalīsies visās atbilstošajās Ungārijas ES prezidentūras rīkotajās sanāksmēs.

"Man nešķiet, ka kāds būtu jāsoda par mēģinājumu iesaistīties dialogā, un Slovākijas Republika to nedarīs," pauda prezidents, izsakoties par Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna braucieniem uz Ukrainu, Krieviju un Ķīnu.

Pelegrīni uzsvēra, ka neredz "iemeslu sodīt ES dalībvalsts suverēno nostāju tikai tāpēc, ka kāds tai nepiekrīt".

Slovākijas prezidents arī aicināja Ungārijas prezidentu Ungārijas ES prezidentūras laikā par prioritāti noteikt cīņu pret negodīgu tirdzniecības praksi un dubultstandartu saglabāšanos pārtikas kvalitātes jomā.

Eiropas Komisija (EK), kā arī Zviedrija, Somija, Polija un Baltijas valstis nule paziņojušas par nodomu boikotēt Ungārijas prezidentūru, reaģējot uz Orbāna vizītēm Maskavā un Pekinā.

10.jūlijā 25 ES dalībvalstis kritizēja Ungāriju par tās diplomātiskajām iniciatīvām saistībā ar Ukrainu, skaidrojot, ka Orbāna rīcība nav savienojama ar bloka rotējošās prezidentūras vadīšanu. Slovākija šajā grupā nebija pārstāvēta.

Slovākijas premjerministrs Roberts Fico trešdien paziņoja, ka devis rīkojumu Ārlietu ministrijai nodrošināt, lai Slovākijas pārstāvji ES struktūrās neatbalstītu nekādus priekšlikumus sodīt Ungāriju saistībā ar tās "miera centieniem".

Savas pirmās publiskās uzstāšanās laikā kopš maijā notikušā atentāta Fico pat pauda gatavību pavadīt Orbānu šajās vizītēs.

"Ja mana veselība to ļautu, es būtu devies uz Kijivu un Maskavu kopā ar Orbānu," viņš sacīja 5.jūlijā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu