Bezdarbnieks, kuram futbola klubs katru mēnesi maksā vienu miljonu eiro

Greiams
Greiams Foto: Reuters/ScanPix

2023. gada aprīlī Anglijas futbola treneris Greiems Poters tika atlaists no prestižā amata Londonas "Chelsea". Augstu vērtētais speciālists vēl arvien nav atradis jaunu darbu. Tomēr šķiet, ka viņam tas nemaz nebūtu izdevīgi.

No 2019. līdz 2022. gadam Poters vadīja Braitonas un Hovas "Albion" klubu. Viņš ievērojami uzlaboja komandas sniegumu, palīdzot sasniegt tās vēsturē tobrīd labāko rezultātu – devīto vietu Anglijas Premjerlīgā. Komandas pārsteidzošais sniegums izpelnījās valsts lielāko klubu uzmanību. 2022./23. gada sezonas sākumā Londonas "Chelsea" piedāvāja piecus gadus ilgu līgumu Poteram. 

Treneris piekrita un devās uz Londonas komandu, kas kļuva par viņa futbola karjeras lielāko kļūdu. "Chelsea" jaunā īpašnieka vadībā bija nonākusi pamatīgā haosā. Komanda, kas 2021. gadā izcīnīja UEFA Čempionu līgas trofeju, vairs nebija atpazīstama. Nestabils sniegums un vāji rezultāti pret komandām ar ievērojami mazākiem budžetiem, kas nemainījās arī Potera vadībā (un pēc viņa).

Pēc septiņiem kritikas pārpildītiem mēnešiem anglis visbeidzot tika atlaists no "Chelsea" galvenā trenera amata. Darbs, kas nopietni iedragāja Potera trenera reputāciju, bet ievērojami uzlaboja viņa bankas kontu. Kļūda no futbola karjeras viedokļa, bet noteikti ne no finansiālā skatu punkta.

Pagājuši jau vairāk nekā 15 mēneši, kopš Poters tika atlaists, bet "Chelsea" turpina viņam maksāt 10,4 miljonus sterliņu mārciņu (12 miljonus eiro) katru gadu. Un turpinās to darīt līdz pat 2024. gada oktobrim. Pēc līguma izbeigšanas "Chelsea" bija spiesta turpināt maksāt Poteram vēl 18 mēnešus, ziņo britu futbola mediji.

Tomēr, ja viņš šajā laikā sāktu vadīt citu komandu, viņa jaunais atalgojums nosegtu Londonas kluba samaksu. Tādējādi, ja Potera alga nepārsniegtu 200 tūkstošus sterliņu mārciņu (238 tūkstošus eiro) nedēļā, tad viņa finansiālais stāvoklis nemaz nemainītos.

Piemēram, šobrīd Poters tiek saistīts ar Anglijas futbola izlases galvenā trenera amatu. Angļu mediji spekulē, ka iepriekšējais stūrmanis Gerets Sautgeits pelnīja 100 tūkstošus sterliņu (119 tūkstoši eiro) mārciņu nedēļā. Ja Poters pieņems valstsvienības darbu un saņems tikpat, tad līdz oktobrim viņa atalgojums nemainīsies. 

Protams, "Chelsea" klubam gan ir jācer, ka anglis noslēgs jaunu līgumu pirms oktobra.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu