Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Medijs: Strauji izsīkst Krievijas armijas padomju tanku un artilērijas rezerves

Foto: dpa/scanpix

Rietumu analītiķi ziņo, ka Krievijas armija ievākusi vairākus padomju laikā ražotus ieročus un tankus, bet 70% tanku kopš to ražošanas nav kustināti, un atlikušie ir nekvalitatīvi restaurēti. Tāpat krievi no vecās tehnikas izņem artilērijas stobrus un uzstāda uz pašgājējhaubicēm. Ja šāda tendence turpināsies, Krievija 2025. gadā sasniegs "kritisku izsīkuma punktu", vēsta Ukrainas izdevums "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz ietekmīgo izdevumu "The Economist". 

Kremļa propagandistu slavētā Krievijas armijas ofensīva uz Harkivas apgabala ziemeļiem sāk beigties. Maijā sāktās uzbrukuma operācijas laikā gūtie sasniegumi citviet, īpaši Donbasā, ir bijuši gan stratēģiski nenozīmīgi, gan sasniegti tikai ar milzīgām izmaksām.

Bet, neskatoties uz runām par to, ka Krievija ir kļuvusi par kara ekonomiku, aptuveni 8% no iekšzemes kopprodukta (IKP) veltot militārajiem izdevumiem, tā spēj aizstāt satriecošos tanku, kājnieku bruņutransportlīdzekļu un artilērijas zaudējumus tikai ar Aukstā kara laikā ražoto tehniku. Lai arī šie krājumi ir milzīgi, tie nav bezgalīgi.

Pēc vairāku valstu izlūkdienestu aplēsēm, Krievija pirmajos divos kara gados zaudējusi aptuveni 3000 tanku un 5000 citu bruņoto transportlīdzekļu.

Starptautiskā stratēģisko pētījumu institūta analītiķi 2024. gada februārī norādīja, ka Krievijas armijas rezervēs varētu atrasties aptuveni 3200 tanku, taču aptuveni 70% no tiem "kopš kara sākuma (2022. gada februārī) nav pakustējušies ne centimetru". 

Starp tiem ir Aukstā kara laikā ražotie T-72, T62 un pat īsi pēc Otrā pasaules kara ražotie T-55 tanki. Tie izvilkti no noliktavām, pēc tam iztīrīti un restaurēti. Tomēr liela daļa no tiem vismaz kopš 1990. gadiem stāvējuši ārā.

Analītiķi norāda, ka tagadējā tehnikas nolietojuma līmeņa dēļ Krievijas armijas tanku un bruņoto kājnieku transportlīdzekļu rezerves 2025. gadā sasniegs "kritisku izsīkuma punktu". Tas notiks, ja tanku uzturēšanā netiks ieviestas nekādas izmaiņas. 

Arī artilērijas šāviņu ražošana ir būtisks izaicinājums. Krievijai pašlaik ir pietiekami daudz šāviņu – iespējams, aptuveni 3 miljoni, daļu no tiem piegādājusi Ziemeļkoreja. Tomēr intensīvās uguņošanas dēļ būtiski nolietojas haubiču stobri. Haubiču stobri dažās aktīvās karadarbības zonās pēc dažu mēnešu intensīvas lietošanas ir jānomaina. 

Krievi nolēmuši izņemt stobrus no Aukstā kara laikā ražotajiem artilērijas lielgabaliem un uzstādīt uz pašgājējhaubicēm. Analītiķi uzskata, ka līdz 2024. gada sākumam šādi nomainīti aptuveni 4800 stobru. Tas, cik krievi varēs šādi turpināt, ir atkarīgs no atlikušo 7000 stobru tehniskā stāvokļa.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu