Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Gruzijas prezidente Konstitucionālajā tiesā apstrīd "ārvalstu aģentu" likumu

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili
Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili Foto: Dumitru Doru/Epa

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili 15. jūlijā iesniegusi prasību valsts Konstitucionālajā tiesā, norādot, ka likums "Par ārējās ietekmes caurskatāmību" neatbilst vairākiem Gruzijas konstitūcijas pantiem, arī 78.pantam par Kaukāza valsts apņemšanos integrēties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

Par prezidentes prasību žurnālistiem īpašā brīfingā paziņoja viņas parlamentārais sekretārs Giorgijs Mšiladze.

"Likums par ārvalstu aģentiem" grauj arī "vairākas citas konstitūcijā garantētās pilsoņu tiesības", tāpēc prezidente uzstāj uz to, lai "Konstitucionālā tiesa apturētu un pēc tam pilnībā atceltu bēdīgi slaveno likumu", skaidroja Mšiladze.

Līdz ar prezidenti analoģiskas prasības Konstitucionālajā tiesā iesnieguši arī vairāki desmiti parlamenta deputātu, vairāk nekā 150 nevalstisko organizāciju (NVO), vairākas centrālās un reģionālās televīzijas kompānijas, kā arī Gruzijas ombuds.

Visās prasībās tiek pieprasīts, lai tiesa, pirms tā sāk izskatīt pēc būtības sūdzības par likuma neatbilstību konstitūcijai, aptur tā darbību līdz galīgā lēmuma pieņemšanai, kas ļautu opozīcijai, NVO un plašsaziņas līdzekļiem normālos apstākļos, bez varas iestāžu spiediena, izvērst kampaņu pirms 26.oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Vairākas nevalstiskās organizācijas arī paziņojušas, ka ir gatavas iesniegt prasību Eiropas Cilvēktiesību tiesā, lūdzot to pieņemt "steidzamu un tūlītēju lēmumu" apturēt Gruzijā pieņemto likumu, kas "pārkāpj cilvēka pamattiesības" un "ierobežo pilsonisko sabiedrību".

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu