Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Floridas tiesa noraida pret Trampu ierosināto lietu par slepenu dokumentu nelikumīgu glabāšanu

Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps.
Bijušais ASV prezidents Donalds Tramps. Foto: Jonah Elkowitz / Shutterstock

Tiesa ASV Floridas štatā noraidījusi pret bijušo Savienoto Valstu prezidentu Donaldu Trampu ierosināto lietu par slepenu dokumentu nelikumīgu glabāšanu, vēsta telekanāls ABC, atsaucoties uz tiesas materiāliem.

Tiesnese Ailīna Kanona nolēma, ka īpašā prokurora Džeka Smita iecelšana šajā lietā ir pretrunā ar konstitūciju.

"Šķiet, ka izpildvaras pieaugošā paļāvība uz regulējošo īpašo prokuroru iecelšanu pēdējā laikā radusies, sekojot shēmai ar nelielu tiesu kontroli," norādīja tiesnese.

Džeks Smits 2022.gada novembrī tika iecelts par īpašo neatkarīgo prokuroru, lai izmeklētu federālās lietas pret Trampu.

Viņa pārraudzībā ir arī 2021.gada 6.janvāra Kapitolija nekārtību lieta.

Tomēr, kā norāda telekanāls CNN, atsaucoties uz tiesību ekspertiem, lieta par nelikumīgu slepeno dokumentu glabāšanu tika uzskatīta par "pārliecinošāko" no visām pret Trampu ierosinātajām lietām.

2022.gada augustā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti Floridā Trampa īpašumā "Mar-a-Lago" konfiscēja 11 kastes ar slepeniem dokumentiem, ko viņam pēc prezidentūras beigām vajadzēja nodot Nacionālajam arhīvam, taču viņš to nebija izdarījis.

Apsūdzības rakstā bija teikts, ka dokumentu kastes tika glabātas bez pienācīgas drošības, turklāt dažus no dokumentiem Tramps pats bija parādījis žurnālistam vienā no savām intervijām.

Tramps neatzina savu vainu un apgalvoja, ka viņu vajā politisku iemeslu dēļ.

Tiesas prāvai šajā lietā bija jāsākas 20.maijā, taču maija sākumā tiesnese Ailīna Kanona - viņu šajā amatā iecēla pats Tramps - pārcēla lietas izskatīšanu uz nenoteiktu laiku.

Tiesnese Kanona, iepriekš izskatot lietu par slepenajiem dokumentiem, pieņēma daudzus lēmumus par pušu lūgumiem un biežāk piekrita Trampa aizstāvībai.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu