Kriminālvajāšanai nodod personu par aplokšņu algu izmaksu. VID īpaši nepatīkami pārsteidz uzņēmuma darbības joma (23)

Eiro banknotes un aploksne.
Eiro banknotes un aploksne. Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijas pārvalde jūlijā Nodokļu un muitas lietu prokuratūrai nosūtījusi kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret vienu personu par aplokšņu algu izmaksu vairāk nekā 230 000 apmērā un izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, informēja VID pārstāvji.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka uzņēmums, kas darbojās privātās augstākās izglītības jomā un ik mēnesi nodarbināja 63-78 darbiniekus, laika periodā no 2022.gada janvāra līdz 2022.gada jūlijam darbiniekiem izmaksāja grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu vairāk nekā 230 000 eiro apmērā, kā arī izvairījās no nodokļu nomaksas vairāk nekā 130 000 eiro apmērā.

VID ģenerāldirektore Baiba Šmite-Roķe akcentē, ka tieši nelegālās "aplokšņu" algas joprojām ir viena no būtiskākajām ēnu ekonomikas komponentēm.

"Īpaši nepatīkami pārsteidz, ka tik bezatbildīgi pret saviem darbiniekiem, iespējams, ir rīkojies uzņēmums, kas darbojas tādā jomā kā izglītība, un kam, tieši pretēji, būtu jārāda atbildīgas un godprātīgas rīcības piemērs," norāda Šmite-Roķe.

Kriminālprocess 2024.gada jūlijā nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai pēc noziedzīgu nodarījumu pazīmēm, kas paredzētas Krimināllikumā par darba samaksas noteikumu pārkāpšanu, izmaksājot grāmatvedības uzskaitē neuzrādītu darba samaksu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas valsts budžetā. Kriminālvajāšanu lūgts uzsākt pret vienu personu.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu