Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Erdogans iebilst pret NATO sadarbību ar Izraēlu pirms Gazas kara beigām

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto: BURHAN OZBILICI/AP

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piektdien paziņoja, ka viņš nepiekritīs nekādai sadarbībai nākotnē starp NATO un Izraēlu, kamēr turpinās karš Gazas joslā.

Turcija, kas ir NATO dalībvalsts kopš 1952.gada, neakceptēs šādu sadarbību, "līdz tiks nodināts visaptverošs un ilgtspējīgs miers palestīniešu teritorijās," Erdogans rakstīja sociālo mediju platformā "X" pēc NATO samita Vašingtonā.

"Izraēlas valdībai, kas mīda kājām mūsu alianses pamatvērtības, nav iespējams turpināt savu partnerību ar NATO," rakstīja Erdogans.

Izraēla nav NATO dalībvalsts, bet cieši sadarbojas ar šo aizsardzības aliansi kā partnere.

Izraēlas ārlietu ministrs Izraels Kacs asi reaģēja uz Erdogana paziņojumiem.

"Pirmkārt, Erdogan, jūs neko neizlemjat," ministrs rakstīja platformā "X". "Vēl jo vairāk, tādai valstij kā Turcija, kas atbalsta "Hamās" slepkavas un izvarotājus un Irānas ļaunuma asi, nevajadzētu būt NATO loceklei."

NATO vietnē teikts, ka NATO un Izraēla ir gandrīz 30 gadus sadarbojušās tādās jomās kā zinātne, tehnoloģijas, terorisma apkarošana, civilā aizsardzība, cīņa pret masu iznīcināšanas ieročiem. Izraēlas karavīri arī regulāri piedalās NATO militārajās mācībās.

Kopš 7.oktobrī sākās karš Gazas joslā, attiecības starp Izraēlu un Turciju ir krasi pasliktinājušās.

Erdogans ir nosaucis palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās" par "atbrīvošanas organizāciju", kā arī salīdzinājis Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu ar Ādolfu Hitleru.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu