Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Uz Nausēdas inaugurāciju neuzaicina Maskavai pakļautās pareizticīgo baznīcas pārstāvjus

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: Paula Čurkste/LETA

Garīdznieki no Maskavas patriarhātam pakļautās Lietuvas Pareizticīgo arhidiecēzes netika aicināti uz Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas inaugurācijas pasākumiem piektdien, apstiprināja Lietuvas prezidenta birojā.

Visu citu tradicionālo un valsts atzīto reliģisko kopienu pārstāvji piedalījās Lietuvas prezidenta inaugurācijas pasākumos. To vidū bija arī pārstāvji no Konstantinopoles patriarhātam pakļautās pareizticīgo kristiešu kopienas, kas formāli Lietuvā tika atzīta februārī.

Varasiestāžu lēmums neuzaicināt Lietuvas Pareizticīgo arhidiecēzes garīdzniekus bija protests pret Maskavas patriarhāta pozīciju attiecībā uz Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Uz Seima sēdi piektdien, kurā Nausēda deva amata zvērestu, bija uzaicināti visu Lietuvas tradicionālo un valsts atzīto reliģisko kopienu un apvienību vadītāji, izņemot Viļņas un Lietuvas pareizticīgo arhidiecēzes metropolītu Innokentiju," aģentūrai BNS pastāstīja parlamenta spīkeres sekretariāta vadītājs Lukass Kornelijus Vaicjaks.

Viņš piebilda, ka Innokentijs netika uzaicināts "visiem saprotamu iemeslu- viņa attieksmes pret karu Ukrainā - dēļ ".

Arī Nausēdas preses pārstāvis Rids Jasjuļonis aģentūrai BNS apstiprināja, ka ir nolemts uz inaugurācijas pasākumiem neaicināt Maskavas patriarhāta pakļautībā esošos garīdzniekus, taču sīkāk šo lēmumu nekomentēja.

Pareizticīgie Lietuvā tiek uzskatīti par vienu no deviņām tradicionālajām reliģiskajām kopienām.

Nausēda piektdien deva zvērestu un sāka savu otro pilnvaru termiņu Lietuvas prezidenta amatā.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu