Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Tētis mēģināja mūs nogalināt." Austrāliju šokē septiņu bērnu tēva noziegums

Piemiņas vieta pie nodedzinātās mājas.
Piemiņas vieta pie nodedzinātās mājas. Foto: AP/Scanpix

Sprāgstoša stikla skaņa, izmisīgs zvans policijai, dreboši bērni, kuri izbēguši no liesmām... Notikumus, kas risinājās kādā Sidnejas apkaimē agrā svētdienas rītā, joprojām mēģina aptvert visa Austrālijas sabiedrība, vēsta BBC.

Ievas rokas trīc, atminoties nakts notikumus. Sarunājoties ar BBC, viņa sēž savā viesistabā Sidnejas rietumos, caur žalūzijām redzot izdegušās kaimiņmājas krāsmatas, kas tagad kļuvušas par nozieguma vietu.

To, kas notika šajā klusajā ielā agrā svētdienas rīta stundā, ir grūti aptvert.

Ugunsgrēkā gāja bojā trīs bērni, tostarp piecus mēnešus veca meitenīte. Vēl četri cilvēki, starp kuriem bija arī bērnu māte, tika hospitalizēti.

Sabiedrību šokēja izmeklētāju paziņojums: par šīm šausmām atbildīgs ir bērnu tēvs, kurš apturējis viņu mēģinājumus bēgt no liesmām.

Jaundienvidvelsas policija ugunsgrēku uzskata par vairāku cilvēku slepkavību, kas saistīta ar vardarbību ģimenē.

Štata premjerministrs ir paziņojis, ka 28 gadus vecajam septiņu bērnu tēvam varētu tikt izvirzītas "visnopietnākās apsūdzības, kas iespējamas".

Kaimiņiene Ieva (vārds mainīts) joprojām nespēj pieņemt notikušo.

"Mums ir kauns, mēs nezinājām, ka iekšā ir mazulis," viņa sacīja BBC, izplūstot asarās.

Viņa daļēji vaino sevi otrpus ceļam dzīvojošo bērnu nāvē, jo ​​ātrāk nepamanīja liesmas un tādēļ laicīgi neizsauca palīdzību.

Un tomēr viņa rīkojās diezgan drosmīgi liktenīgajā naktī.

Viņu un viņas vīru par notikumiem kaimiņu mājā informēja cits kaimiņš Džarrods Hokinss, kurš ieradās viņu mājās, meklējot "papildspēkus".

Hokinsa kungs sacīja, ka īsi pirms plkst. 1 pēc vietējā laika viņu pamodināja "skaļš troksnis". Baidoties, ka tiek uzlauzta viņa automašīna, vīrietis izgāja ārā un uzreiz ieraudzīja liesmas.

Viņš nekavējoties bez apdomāšanās skrējis pāri ceļam un mēģinājis atlauzt durvis.

Hokinsa kungs vairākas reizes devās iekšā degošajā mājā un izglāba trīs bērnus – četrus un septiņus gadus vecus zēnus un deviņus gadus vecu meiteni.

Pēc bērnu izglābšanas Hokinsa kungs pamodināja Ievu un viņas ģimeni, kuri piezvanīja atbildīgajām iestādēm.

Ierodoties dienestiem, likumsargiem izdevās izglābt 11 gadus vecu zēnu.

Degošajā mājā policisti atrada arī divus un sešus gadus vecus zēnus, kuri kritiskā stāvoklī tika nogādāti slimnīcā, kur diemžēl pēcāk nomira.

Gaidot dienestus, Ievas vīrs mēģināja dzēst liesmas ar ugunsdzēšamo aparātu. Ieva palīdzēja aizvest dažus no izglābtajiem bērnus no notikuma vietas, darot visu iespējamo, lai viņus nomierinātu un sniegtu pirmo palīdzību.

Ieva atceras, kā viens no zēniem kādā brīdī ar tukšu skatienu noteica: "Viņš mēģināja mani nogalināt."

Kāds glābšanas dienestu darbinieks vēlāk vietējam laikrakstam pastāstīja, ka dzirdējis līdzīgu piezīmi no vairākiem mazajiem izdzīvojušajiem:

"Tētis mēģināja mūs nogalināt."

Bet ar četrgadīgo bērnu, kurš izdzīvoja, Ievai vedās daudz nevainīgākas sarunas. Veroties uz melnajām kaimiņu mājas paliekām, Ieva atminas:

"Viņš tikai turpināja jautāt, vai ar viņa rotaļlietām viss būs kārtībā."

Kad neatliekamās palīdzības dienesti ieradās notikuma vietā, Ieva saņēma aicinājumu doties prom.

Viena no pēdējām lietām, ko viņa pieredzēja, bija brīdis, kad "policija no mājas izveda tēvu, kurš bija ģērbies tikai apakšveļā".

Neilgi pēc tam viņa uzzināja, ka liesmās un dūmos zuda piecus mēnešus vecas meitenītes dzīvība, pirms glābēji paspēja viņu sasniegt.

7. jūlija rītā, runājot ar plašsaziņas līdzekļiem, policijas pārstāvis atklāja, ka bērnu tēvs ir mēģinājis atturēt "policiju, glābējus un kaimiņus" no iekļūšanas degošajā mājā, "ar nolūku paturēt bērnus iekšā".

"Šobrīd pieejamā informācija liecina, ka 28 gadus vecais vīrietis ir atbildīgs traģēdijā, kas laupīja jaunās dzīvības," piebilda likumsargs.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu