Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Insulīna vietā piedāvāja lūgšanas. Reliģiska sekta Austrālijā nogalina smagi slimu meiteni (5)

Skice no tiesas zāles.
Skice no tiesas zāles. Foto: EPA/Scanpix

Kādas Austrālijas reliģiskās grupas locekļi stājušies tiesas priekšā. Viņi apsūdzēti par astoņus gadus vecas meitenes nogalināšanu, liedzot viņai medicīnisko aprūpi, tā vietā aicinot nodoties lūgšanām, raksta BBC.

Elizabete Struhsa tika atrasta mirusi Tvūmbā, aptuveni 125 kilometrus uz rietumiem no Brisbenas 2022. gada janvārī pēc tam, kad viņai vairākas dienas tika liegts insulīns.

Prokurori norāda, ka sekta izvairījās no zāļu lietošanas un ticēja, ka dievs "izdziedinās" bērnu. Līdzīgi sektas "ekstrēmie uzskati" jau trīs gadus iepriekš bija gandrīz nogalinājuši Elizabeti.

Starp 14 apsūdzētajiem ir arī meitenes vecāki. Viņi visi ir atteikušies no advokāta.

Apsūdzētie arī izvēlējušies neiesniegt nekādus lūgumus vai skaidrojumus. Formāli tiesa uzskata to par vainas atzīšanu.

Diviem vīriešiem – Elizabetes tēvam Džeisonam Struhsam (52) un reliģiskās grupas līderim Brendanam Stīvensam (62) – izvirzītas apsūdzības par slepkavību.

Prokurori uzskata, ka vīrieši zināja, ka sektas rīcība, visticamāk, nogalinās Elizabeti.

Slepkavībā apsūdzēta arī meitenes māte Kerija Struhsa (49), brālis Zakarijs Struhss (21) un vēl desmit cilvēki vecumā no 22 līdz 67 gadiem.

Lietas sarežģītības un bēdīgās slavas dēļ tiesas zālē bija tikai tiesnesis, un paredzams, ka apsūdzību izskatīšana ilgs aptuveni trīs mēnešus.

Prokurore Karolīna Marko, sākot lasīt apsūdzību, apgalvoja, ka Elizabete bijusi "inteliģents, garīgs bērns".

"Bet [viņa bija] pārāk jauna, lai saprastu savu vecāku lēmuma briesmīgās sekas, par ko viņa galu galā samaksāja ar savu dzīvību."

2022. gada janvāra sākumā abi vecāki pieņēma lēmumu vispirms samazināt meitai ievadītā insulīna daudzumu un pēc tam pilnībā pārtraukt tā injicēšanu. 

Pēc tam sektas locekļi pulcējās meitenes mājās uz kopīgām lūgšanām, sacīja prokurore, un "visiem, kas viņu redzēja", bija redzams, ka Elizabetes veselība ir briesmās.

Bet nebija nekādu mēģinājumu viņu nogādāt pie ārsta.

Pēc tam, kad bija "cietusi vairākas dienas", Elizabete nomira.

Elizabetes māte meitenes nāves brīdī vien dažas nedēļas atradās brīvībā – viņai jau 2019. gadā tika piespriests ieslodzījums par insulīna liegšanu savai meitai.

Toreiz meitene mēnesi pavadīja slimnīcā pēc tam, kad medicīnisko palīdzību beidzot nolēma meklēt viņas tēvs.

Džeisons Struhss iepriekš nebija piekritis grupas uzskatiem, taču tika kristīts un pilnībā nodevies sektai, kamēr viņa sieva atradās cietumā.

"Viņš zināja: ja viņš nemainīsies, viņš zaudēs ģimeni un sievu, tāpēc atstūma malā pārliecību, kāda viņam reiz bija, un pievienojās sektai," sacīja Marko kundze.

Tiesa lietas izskatīšanas laikā uzklausīs 60 lieciniekus, tostarp vienu no Struhsu meitām, kura ir atsvešinājusies no ģimenes, sacīja prokurore.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu