Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

"Kā jūs varat spiest viņiem roku?" Krievija ANO Drošības padomes pusdienās pasniedz Kijivas kotletes (2)

Foto: Serhijs Kisļica/X

Par godu Krievijas prezidentūrai ANO Drošības padomē 9. jūlijā Krievijas Federācija rīkoja pusdienas. Ēdienkartē bija iekļautas arī Kijivas kotletes. Šīs oficiālās pusdienas tika rīkotas vien dienu pēc Krievijas zvērīgā uzbrukuma Kijivas bērnu slimnīcai.

Ukrainas vēstnieks ANO Serhijs Kisļica 9. jūlijā, kad rīkota šī pieņemšana, publicējis atklātu vēstuli, kritizējot Krieviju un ANO attieksmi pret agresorvalsti.

"Cienījamie Drošības padomes locekļi,

Es vēlos pateikties visiem, kas izteica atbalsta un līdzjūtības vārdus pēc barbariskajiem uzbrukumiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, tostarp bērniem.

Ar nožēlu jāatzīmē, ka priekšsēdētāja vietu ieņem teroristiskā Putina režīma pārstāvis. Krievijā par tradīciju ir kļuvusi savu prezidentūras Drošības padomē svinēšana ar šausminošiem kara noziegumiem un genocīdu," raksta Kisļica.

Video: Krievijas raķešu trieciens bērnu slimnīcai Kijivā

"Šī reize nav izņēmums, un priekšsēdētāja krēslu jau klāj asinis. 8. jūlijā Krievija apzināti vērsās pret, iespējams, visneaizsargātāko sabiedrības grupu – bērniem, kuri sirgst ar vēzi un citām dzīvībai bīstamām slimībām.

Pat miera laikā šie bērni saskaras ar milzīgām grūtībām, un viņiem ir nepieciešams īpašs atbalsts un aprūpe. Ziedošana un palīdzēšana šādiem bērniem, nodrošinot viņiem ārstēšanu un radot priecīgus mirkļus viņu dzīvē, lai atvieglotu viņu ciešanas – tas vienmēr uzskatīts par vienu no aizkustinošākajām cilvēces un empātijas izpausmēm.

Bērnu slimnīca Kijivā – lielākais medicīnas centrs, kurā ārstējas mazie pacienti ar onkoloģiskām un citām dzīvībai bīstamām slimībām – kalpo šim mērķim un palīdz tūkstošiem bērnu no visas Ukrainas un ārvalstīm.

Foto: Krievijas raķešu trieciens bērnu slimnīcai Kijivā

Vakar Krievija kārtējo reizi demonstrēja savu pretīgo līdzjūtības izpausmi pret bērniem, izšaujot uz "Okhmatdyt" spārnoto raķeti Kh-101.

Videomateriālos skaidri redzams, ka slimnīca bija apzināts mērķis. Kadros redzams raķetes Kh-101 izšaušanas brīdis slimnīcas ēkas virzienā. Vēlāk Ukrainas Drošības dienests publicēja fotogrāfiju ar atrastajām raķetes atliekām.

Rezultātā toksikoloģijas nodaļa, kurā mazajiem pacientiem veica dialīzes, tika pilnībā iznīcināta. Cietušas arī citas "Okhmatdyt" telpas, īpaši ķirurģijas, medicīnas un diagnostikas korpusi, traumatoloģijas nodaļa, kā arī onkoloģijas un hematoloģijas nodaļa.

[..]

Vēl pretīgāks ir fakts, ka slimnīca "Okhmatdyt" bija tikai viens no daudzajiem postošā Krievijas raķešu uzbrukuma mērķiem.

Pēc Ukrainas Aizsardzības spēku informācijas, Krievijas Federācija palaidusi 38 raķetes, tostarp aeroballistisko raķeti "Kinzhal", ballistiskās raķetes "Iskander-M", hiperskaņas spārnotās raķetes "Zirkon", spārnotās raķetes Kh-101, Kh-22 un "Kalibr", kā arī vadāmās gaisa raķetes Kh-59/69.

Uzbrukumiem tika pakļauti gandrīz simts civilie objekti: medicīnas un izglītības iestādes, dzīvojamās ēkas, biznesa centri un rūpniecības uzņēmumi. Krivijrihā uzbrukumā vietējā rūpniecības uzņēmuma administratīvajai ēkai gāja bojā 11 cilvēki.

Kijivā papildus slimnīcai "Okhmatdyt" mērķu sarakstā bija arī dzemdību nams, kurā gāja bojā 9 cilvēki, un daudzdzīvokļu ēka, kurā krievi nogalināja 7 iemītniekus, tostarp 4 bērnus.

Neaizmirsīsim, ka Krievijas centieni nodarīt pāri ukraiņu bērniem ir bijis tās agresijas centrālais aspekts jau no paša sākuma. Bērnus, kurus Krievija nevar nolaupīt vai kuriem nevar izskalot smadzenes, Krievija nogalina.

Neaizmirsīsim, ka vīrietis, kurš šodien vada Drošības padomi, pārstāv noziedznieku, kurš tiek meklēts aizdomās par noziegumiem pret bērniem un kurš ir arestēts saskaņā ar Starptautiskās Krimināltiesas orderi.

Kopš vakardienas uzbrukuma nogalināti vismaz 47 cilvēki un vairāk nekā 190 ievainoti.

Putina pārstāvis izmantoja sev ierasto taktiku, noliedzot realitāti un vainojot Ukrainas pretgaisa aizsardzību. Šajā sakarā atgādinu skaidros kadrus ar Krievijas raķetes tuvošanos slimnīcai, iznīcības mērogu un aculiecinieku liecības.

[..]

Šobrīd ANO dalībvalstis aktīvi gatavojas Nākotnes samitam. Mēs vedam aktīvas sarunas par gala dokumentu, kura neatņemama sastāvdaļa ir Deklarācija par nākamajām paaudzēm.

Jautājums, par kādu nākotni mēs runājam, ja slepkava jūtas ērti, sēžot šeit līdz ceļiem bērnu asinīs Drošības padomes priekšsēdētāja krēslā?

Kā jau teicu šajā telpā 2022. gadā, šis kara noziedznieks nonāks ellē, apejot šķīstītavu, un viņa vieta tur ir mūžīga. Taču svarīgi ir arī tas, kā viņš pirms tam tiks nosēdināts uz apsūdzēto sola.

Es nevaru saprast, kā jūs varat paspiest viņam roku un pieņemt uzaicinājumu pusdienot kopā ar viņu, par ko samaksāts ar asins naudu.

Man ir pretīgi domāt, ka pēc apmēram nedēļas viņa amorālais priekšnieks Lavrovs vadīs šo telpu un lasīs jums lekcijas.

Cik vēl Krievijas noziegumi būs nepieciešami, lai atrisinātu jautājumu par Kremļa diktatoriskā režīma palikšanu ANO Drošības padomes pastāvīgā locekļa pozīcijā?

Kādas zvērības ir jāizdara, lai agresora veto tiktu ignorēts un Drošības padome spētu reaģēt uz Krievijas agresiju un kara noziegumiem?

Starptautiskajai sabiedrībai ir vajadzīga iespēja sniegt atbilstošu reakciju agresoram.

Atbildiet vienīgajā valodā, kādu saprot jebkurš agresors, – ar stingru, izlēmīgu un vienotu rīcību, aizstāvot hartu, lai izbeigtu tās pārkāpumus un nodrošinātu atbildību par visiem noziegumiem, tostarp tiem, kas izdarīti 8. jūlijā."

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu