Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Trīs Latvijas robežsargi apzināti nodevuši savus datus noziedzniekiem (1)

Valsts robežsardze.
Valsts robežsardze. Foto: Ieva Ābele/Saeima

Iekšējās drošības birojs (IDB) rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret trim Valsts robežsardzes amatpersonām par datu nelikumīgu izplatīšanu, aģentūru LETA informēja IDB.

IDB pirmstiesas izmeklēšanas gaitā noskaidroja, ka robežsargi mantkārīgu motīvu vadīti piekrita piedāvājumam nodot sev piederošu kredītiestāžu un maksājumu sistēmu kontu piekļuves tiesības nepazīstamām personām, kas deva iespēju tām nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekļus.

Vienlaikus birojs guva pierādījumus tam, ka Valsts robežsardzes amatpersonas sniedza apzināti nepatiesas ziņas juridiskai personai, kas ar likumu pilnvarota pieprasīt informāciju par darījumu un tajā iesaistīto finanšu līdzekļu vai citas mantas patieso īpašnieku vai patieso labuma guvēju.

Attiecīgi IDB jūnija nogalē Rietumzemgales prokuratūrai nosūtījis kriminālprocesu kriminālvajāšanas sākšanai pret šīm amatpersonām par tādu datu izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, kā arī par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu juridiskai personai, kas ar likumu pilnvarota pieprasīt informāciju par darījumu un tajā iesaistīto finanšu līdzekļu vai citas mantas patieso īpašnieku vai patieso labuma guvēju.

Šogad maijā TV3 raidījums "Nekā personīga" informēja, ka IDB šogad izmeklējis sešus kriminālprocesus, kuros kā tā dēvētie naudas mūļi krāpšanas shēmās savervēti iekšlietu resora darbinieki - ugunsdzēsēji un robežsargi.

Viņi par salīdzinoši nelielu samaksu nodevuši savus personu datus nepazīstamiem cilvēkiem un atvēruši viņu lietošanai bankas kontus. Vēlāk tie tikuši izmantoti naudas atmazgāšanai.

Robežsargu un ugunsdzēsēju iesaistīšanās šādu noziedznieku kontu atvēršanā kļuvusi par strauji pieaugošo tendenci, norādīja raidījums. Viens glābējs savu vainu atzinis un jau saņēmis sodu, kā arī ticis atvaļināts no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD).

"Naudas mūļi" caur savu kontu ļauj pārskaitīt no trešās personas saņemtu naudu, vai saņem piedāvājumu atvērt kontu bankā un pārdod to citai personai. Tas tiek darīts, jo naudas atmazgātāji paši kontus atvērt nevar. Tādējādi "naudas mūļi" apzināti piekrīt izlaist caur saviem kontiem netīru naudu, skaidroja raidījums.

IDB pirmstiesas izmeklēšanas nodaļas priekšnieka vietnieks Ivars Lubejs raidījumam atklāja, ka visos līdz šim birojā izmeklētajos gadījumos konti atvērti citu Eiropas Savienības valstu bankās. Solītā samaksa bijusi simboliska, vien daži desmiti eiro.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu