Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Uzmākšanās skandāls Mākslas akadēmijā: atstādinātais docents tiesā pieprasa atjaunot viņu amatā

Latvijas Mākslas akadēmija.
Latvijas Mākslas akadēmija. Foto: Andrejs Baburovs/LETA

Par iespējamu uzmākšanos studentiem atstādinātais Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) docents Andrejs Ameļkovičs ir vērsies tiesā, pieprasot viņu atjaunot amatā, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

LTV zināms, ka nākamā tiesas sēde plānota rudenī.

LMA vadība pavasarī pārtrauca darba tiesiskās attiecības ar docentu. Ameļkovičs jau iepriekš tika atstādināts no darba par nepieklājīgiem izteikumiem internetā.

Iepriekš vēstīts, ka Rīgas pilsētas tiesa otrdien turpināja skatīt lietu, kurā bijušais Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Mūzikas tehnoloģiju katedras vadītājs Rolands Kronlaks vērsies tiesā pret akadēmiju par viņa atstādināšanu no darba.

LTV raidījums "Panorāma" iepriekš vēstīja, ka viņš uzskata, ka atstādināšana no darba par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm bijusi prettiesiska, jo sodu par nepiedienīgu komunikāciju ar studentēm viņš bija jau saņēmis.

Kronlaks pieprasījis kompensāciju - aptuveni 8000 eiro, kas ir vidējā izpeļņa par piespiedu kavējuma laiku, un atjaunot sevi darbā.

Kronlaka advokāts Andris Lazdiņš uztur nostāju, ka netika ievērots dubultās sodīšanas aizliegums un tika nokavēts uzteikuma termiņš. Lai arī lietas materiāli nav pilnībā pieejami saistībā ar trauksmes cēlēju ziņojumiem, Lazdiņam zināms, ka tajos norādītie pārkāpumi ir bijuši laika posmā no 2013. līdz 2019.gadam.

"Darba likums vienlaikus paredz to, ka par pārkāpumiem darbinieku var atbrīvot no darba, ja tas ir izdarīts gada laikā. 12 mēnešu laikā no izdarīšanas brīža. Un mēs uzskatām, ka arī šis likuma noteikums ir vistiešākajā veidā pārkāpts," raidījumā pauda advokāts.

JVLMA pārstāve, advokāte Tatjana Jurkeviča pārliecināta, ka augstskola ir rīkojusies pareizi, gan piespriežot disciplinārsodu, gan atstādinot Kronlaku no darba, saņemot jaunu informāciju par iespējamajiem pārkāpumiem.

Ar tiesas lēmumu varēs iepazīties augustā, ziņo LTV.

LTV raidījums "Kultūršoks", kura rīcībā bija nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju rīcību, aktualizējis problēmu par uzmākšanos mācību iestādēs.

JVLMA par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm atstādināti divi pasniedzēji. JVLMA padome marta vidū izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata, un mēnesi vēlāk Prānis paziņoja par atkāpšanos. Par JVLMA jauno rektori tika ievēlēta Ilona Meija.

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu