Šodienas redaktors:
Kārlis Melngalvis

Kopenhāgena apbalvos videi draudzīgu tūrismu

Kopenhāgena, Dānija. Ilustratīvs foto.
Kopenhāgena, Dānija. Ilustratīvs foto. Foto: Nikolay Antonov/Shutterstock

Kopenhāgenas apmeklētājiem būs iespēja bez maksas iegūt maltītes un izmēģināt pilsētas piedāvātās aktivitātēm, ja viņi, apmeklējot Dānijas galvaspilsētu, uzvedīsies draudzīgi un atbildīgi pret apkārtējo vidi, paziņojusi pilsētas tūrisma pārvalde.

Pilotprogramma, kas stāsies spēkā 15. jūlijā, paredz, ka Dānijas galvaspilsētas tūrisma objekti piedāvās apbalvojumu par tādām aktivitātēm kā atkritumu savākšana vai pārvietošanās ar sabiedrisko transportu vai velosipēdu.

Saskaņā ar iniciatīvu apmeklētāji par paveikto darbu var iegūt bezmaksas pusdienas, kafiju, vīna glāzi vai kajaka nomu.

"CopenPay" programma ir izstrādāta, lai kompensētu tūrisma "vides slogu", norāda Kopenhāgenas tūrisma padome.

"Kad jūs ceļojat uz ārzemēm – ja lidojat uz citām vietām vai ceļojat ar automašīnu, jūs radāt piesārņojumu," saka Tūrisma padomes komunikācijas vadītāja Rike Holma Petersena.

"Viena no lietām, ko varam mainīt, ir panākt, lai cilvēki galamērķī rīkotos ilgtspējīgāk."

Plāns ir tikai "mazs solis ceļā uz zaļo pāreju", atzīst Petersena.

Projekts ir balstīts uz uzticēšanos, kas nozīmē, ka tūrisma vietas, visticamāk, neprasīs pierādījumus, ka "zaļais uzdevums" ir izpildīts.

"Dažās vietās jums, iespējams, būs jāuzrāda attēls, kurā jūs braucat ar velosipēdu, vai sava sabiedriskā transporta biļete," viņa saka.

Valdība neatmaksā uzņēmumiem, kas piedalās pilotprojektā, tostarp muzejiem, jumta bāriem un kajaku labdarības organizācijām. Līdz šim programmā pieteikušās jau 24 organizācijas.

Petersenas kundze paredz, ka izmēģinājumā, kas norisināsies līdz 11. augustam, piedalīsies vien "neliels procents" pilsētas apmeklētāju. 

Ja programma tiks uzskatīta par veiksmīgu, tā tiks ieviesta līdz gada beigām.

"Iedomājieties, ja cilvēki varētu uz mājām paņemt līdzi zaļāku domāšanu — ja tas būtu kā suvenīrs, ko viņi ieguva. Tas būtu lieliski," saka Petersena.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu